Mana obsahuje 42 esenciálních nutrientů. Co jsou zač a proč je potřebujeme?

Mana obsahuje 42 esenciálních nutrientů. Co jsou zač a proč je potřebujeme?

Nejnovější generace našich prášků a nápojů Mark 6 včetně ManaBurgeru obsahuje výjimečných 42 esenciálních nutrientů v perfektně vyváženém množství. Oproti předchozí receptuře je tak nová Mana obohacena o čtyři nové živiny. Co přesně esenciální nutrienty, respektive živiny, jsou a proč je náš organizmus nezbytně potřebuje?

Zaprvé, je třeba rozlišovat mezi esenciálními a neesenciálními živinami. Neesenciální živiny jsou ty, které jsou pro tělo důležité, ale nemusíme je přijímat z vnějších zdrojů – náš organismus si je totiž dokáže vytvořit sám metabolismem jiných látek. Esenciální živiny jsou pro správné fungování našeho těla rovněž důležité, organismus si je však nedokáže sám vytvořit, a tak je musíme přijímat z vnějších zdrojů - ze stravy nebo doplňků výživy. Je přitom zásadní, abychom tyto látky konzumovali ve správných množstvích, protože jejich nadbytek může být stejně škodlivý jako nedostatek.

Mezi esenciální živiny patří nejen známé vitamíny a minerály, ale i některé aminokyseliny a mastné kyseliny. Nejnovější receptura našich prášků i drinků Mark 6 - jakož i ManaBurger - obsahuje 42 esenciálních živin v optimálním množství. Jde o 14 esenciálních vitamínů, 17 esenciálních minerálů, 9 esenciálních aminokyselin a 2 esenciální mastné kyseliny. Všechny z nich jsou nezbytné pro optimální fungování organismu. 

14 esenciálních vitamínů

Vitamíny jsou biologicky esenciální a aktivní látky, které si lidský organismus nedokáže vytvořit sám, a tak je musíme přijímat ve stravě. Fungují jako biokatalyzátory a antioxidanty a hrají roli v metabolismu bílkovin, tuků a sacharidů, jakož i při reabsorpci minerálů. U každého vitamínu je přitom známá optimální dávka pro co nejlepší fungování těla.

Mana obsahuje kompletní spektrum 14 esenciálních vitamínů včetně vitamínů B12, který ve stravě bez živočišných složek často chybí. Mana je díky svému bohatému obsahu vitamínů a minerálů, které jsou zakomponované do kompletního jídla, skvěle vstřebatelný multivitamín. Obsahuje tyto esenciální vitamíny: A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, C, D2, E, K1 a K2.

17 esenciálních minerálů

Minerální látky jsou stejně jako vitamíny životně důležité pro správné fungování lidského těla. A stejně jako vitamíny je musíme přijímat ve stravě. Jsou důležité pro růst a metabolismus celého organismu, podílejí se na výstavbě tkání a jsou důležité pro svalové činnosti i správné fungování mozku. Receptura Mark 6 obsahuje 17 esenciálních minerálů včetně nových, chelatovaných forem hořčíku (mléčnan hořečnatý), draslíku (citrát draselný) a zinku (glukonát zinečnatý), které jsou oproti předchozí receptuře Mark 5 ještě lépe vstřebatelné. Kromě toho obsahuje Mana dalších 7 minerálů ve formě stopových prvků, které se přirozeně vyskytují v potravinách.

9 esenciálních aminokyselin

Lidské tělo získává aminokyseliny trávením bílkovin. Jsou nezbytné především pro tvorbu a obnovu tkání organismu. Rovněž zajišťují transport látek, jsou potřebné pro syntézu sloučenin se specifickou funkcí a využívají se i jako zdroj energie. Některé aminokyseliny si umí lidské tělo syntetizovat samo a některé jsou naopak esenciální, takže je musíme přijímat ve stravě. Mezi esenciální aminokyseliny patří valin, leucin, isoleucin, threonin, methionin, lysin, fenylalanin, tryptofan a histidin.

Receptura Mark 6 obsahuje celkem 6 druhů rostlinných bílkovin - sojový a hrachový izolovaný protein, bílkoviny z ovsa, rýže, konopí a ze sladkovodních řas. Právě díky této bohaté směsi bílkovin je spektrum aminokyselin v našich produktech kompletní včetně všech esenciálních aminokyselin.

2 esenciální mastné kyseliny

Mana obsahuje esenciální mastné kyseliny omega-6 kyselinu linolovou (LA) a omega-3 kyselinu alfa-linolenovou (ALA). Zdrojem omega-6 a omega-3 mastných kyselin v Maně je unikátní směs oleje z mořských řas, dále kokosového, slunečnicového, řepkového a lněného oleje. Díky tomu, že Mana obsahuje omega-6 a omega-3 nenasycené mastné kyseliny ve správném poměru 2:1, může se ALA v lidském organismu transformovat na další důležité omega-3 nenasycené mastné kyseliny - kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a kyselinu dokosahexaenovou (DHA).

Bylo prokázáno, že konzumace potravin bohatých na EPA a DHA má významné zdravotní benefity. Omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA, z nichž vznikají účinné protizánětlivé a ochranné látky, přispívají k udržení správné funkce srdce a DHA navíc k normálnímu fungování mozku a ke zdravému zraku. Omega-3 mastná kyselina ALA přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.

Mana ti dodá vše, co tvé tělo potřebuje

Díky tomuto jedinečnému složení ti Mana efektivně a rychle poskytne absolutně optimální výživu. To znamená všechny esenciální živiny, které si tělo neumí vyrobit samo. Tyto látky přitom podmiňují celou řadu tělesných funkcí, od růstu buněk přes mozkové funkce až po správné fungování metabolismu. Je jedno, jestli máš radši ManaPowder, ManaDrink nebo ManaBurger - všechny tyto produkty obsahují 42 vysoce kvalitních esenciálních látek.

____________

Zdroje:

[1] EFSA (2019) Dietary Reference Values for nutrients. Summary report.https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/sp.efsa.2017.e15121 

[2]  The Department of Health. (2013) Nutrients. https://www1.health.gov.au/internet/publications/publishing.nsf/Content/canteen-mgr-tr1~nutrients 

[3] Harvard Health Publishing. Are you getting essential nutrients from your diet? https://www.health.harvard.edu/healthbeat/are-you-getting-essential-nutrients-from-your-diet 

[4] Nutrientsreview.com. Essential Nutrients. http://www.nutrientsrevihttps://www.health.harvard.edu/healthbeat/are-you-getting-essential-nutrients-from-your-dietew.com/glossary/essential-nutrients 

[5] ScienceDaily.com. Essential nutrient. https://www.sciencedaily.com/terms/essential_nutrient.htm#:~:text=An%20essential%20nutrient%20is%20a,acids%20and%20essential%20amino%20acids 

[6] ScienceDirect. Nutritional Requirements and the Appropriate Use of Supplements. https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/essential-nutrient

[7] Spektrum.de. essenzielle Nährstoffe. https://www.spektrum.de/lexikon/ernaehrung/essenzielle-naehrstoffe/2736

[8] who.int. Nutrients https://www.who.int/elena/nutrient/en/ 

The Latest posts

Užij si atraktivní kombinace Many za výhodnou cenu

Užij si atraktivní kombinace Many za výhodnou cenu

Láska napříč vesmírem: Čerstvá chuť jahod a sametové Many jako dokonalý pár

Láska napříč vesmírem: Čerstvá chuť jahod a sametové Many jako dokonalý pár

„Go Bananas!“ s šíleně dobrou banánovou novinkou Many

„Go Bananas!“ s šíleně dobrou banánovou novinkou Many