Jakub Michna

Surfař

Ahoj,

jmenuju se Jakub Michna a už delší dobu jsem sám hledal odpověď na otázku, co vlastně dělám. Jsem surfař na volný noze. Přímo surfováním se neživím. Ale žiju takovým stylem, abych surfovat mohl a zároveň dělal jen to, co mě baví. Spousta lidí se navíc diví, že sem nikdy nebyl ve vážnějším partnerském vztahu. To ale není pravda. Se surfem máme spokojený vztah už přes 6 let.

Jelikož jsem chtěl co nejvíc surfovat, ale zároveň vytvářet něco pro naší komunitu (ve které se toho moc nedělo) založil jsem online surf komunitu SURFR, která se transformovala z bývalého online magazínu Freeride.cz Water. Smyslem projektu SURFR je sjednotit obsah z naší scény a zapojit tvůrce tohoto obsahu přímo do komunity. Proto se na tvorbě obsahu a projektu může podílet opravdu každý. A jelikož jsem byl odkojenej zahraničními surf videami, mrzelo mě, že ještě nevzniklo nic podobného i u nás. O rok později se mi podařilo vytvořit první plnohodnotné české video SURFR Movie, kde jsme s teamem dalších nadšenců zdokumentovali současnou úroveň českýho surfingu. Film jsme dokončili hlavně díky zapojení celé komunity - 421 lidem, co přispěli na crowdfunding kampani. Abych dokázal sám utáhnout projekt SURFR, založil jsem stejnojmennou značku oblečení inspirovanou českým surfingem.

Během cestování za vlnami jsem si uvědomil, jak je u surfování důležitá funkčnost celýho těla. Surfing je pro lidský tělo naprosto nepřirozenej pohyb a pokud si na tuhle pozici nezvyknete už od dětství, je pak cesta za ovládnutím surfový techniky dost trnitá. Proto když nejsem u oceánu, pořádám pravidelný tréninky v Praze nejen pro surfaře, ale i ty, co chtějí se surfováním teprve začít. Zdravý tělo a funkční pohyb je klíčem nejen k rychlejšímu progressu na prkně, ale zejména pro kvalitnější život, ať už žijete v Čechách nebo na Bali. Proto jsem si zamiloval i jógu a k tomu mám ještě úchylku na jakékoliv balanční pozice hlavou dolu, neboli stojky.

Jsem zároveň autorem podcastu S Jakubem na vlnách, kde zpovídám známé i méně známé osobnosti ze surfový scény.

Proč užívám Manu?

Kromě toho, že si ulítám na vaření a zdravý stravě, jím za dva. Většinou spíš za tři. A na druhou stranu jsem naprostej tragéd na time management. Proto když si nestihnu uvařit, jsem hladovej a když jsem hladovej, jsem ve stressu, mrzutej a neefektivní. U Many mám jistotu, že do sebe dostanu včas potřebný živiny, který pochází z kvalitních zdrojů (žádný šméčka). Je to pro mě jedinej pozitivní fast food, kterej máš ale k dispozici celou dobu u sebe v batohu. Sympatie si u mě získala i díky vizi udržitelnosti. Lidstvo totiž v dnešní konzumní společnosti vytváří tak velký množství odpadu, že na to dřív nebo později doplatíme. Problém je v celém řetězci produkce - pěstování, distribuce, balení nebo recyklaci. Právě Mana vytváří oproti klasickým jídlům a potravinám minimální stopu odpadu. V Čechách dopady možná tolik nevidíme, ale my surfaři to pociťujeme na vlastní kůži každý den na plážích. Protože oceán plasty nePETřebuje!


Jo a málem bych zapomněl. Mana je nejlepší parťák na cesty. Už nikdy nemusím trpět hlady v letadle, tuktuku, na lodi nebo ve čtvrti, kde lokální jídlo smrdí jak tejden starý fusky.

Proč užívám Manu?

"Mana vytváří oproti klasickým jídlům a potravinám minimální stopu odpadu. V Čechách dopady možná tolik nevidíme, ale my surfaři to pociťujeme na vlastní kůži každý den na plážích."