Daniel Polman: superman, který s Manou v zádech ujel 5 000 kilometrů dlouhý závod napříč Amerikou

Daniel Polman: superman, který s Manou v zádech ujel 5 000 kilometrů dlouhý závod napříč Amerikou

Dokážete si představit jet na kole 10 dní, 19 hodin prakticky v kuse, denně urazit v průměru 460 kilometrů a spát ani ne dvě hoďky denně? Borec a ambasador Many Daniel Polman ano! 

Přesně tuhle šílenou dávku se mu podařilo přežít na nejtěžším silničním cyklistickém ultramaratonu na světě. Závod Race Across America (RAAM) vede ze západního na východní pobřeží USA, celkem neuvěřitelných 5 000 kilometrů. Překonat se během nich musí tři pouště s brutálními vedry, horská sedla vysoká přes 3 000 metrů, nekonečné větrné roviny, ale také bouře a vytrvalé deště. 

Ve zběsilé honbě od Tichého oceánu k Atlantiku obsadil Daniel, milovník Many, náš kamarád, neúnavný cyklista z Nové Paky neuvěřitelné sedmé místo. Trasu dlouhou 4940 kilometrů zvládl za 10 dní, 19 hodin a 47 minut. 

“Povím vám, energeticky to je naprosto šílený test organismu. Denně spálíte až 10 000 kcal. To je už pořádná hromada jídla. Já ji ale zase tak velkou neměl – tu hromadu jsem totiž více než z poloviny nahradil litry Many. Výživa je během ultramaratonu neskutečně důležitá – stačí menší chyba a hned se objeví trest v podobě žaludečních křečí, průjmu, zvracení a podobných věcí, které si fakt nepřejete během takového závodu mít," vrací se k závodu Daniel.

"Vloni v Rakousku jsem si nechal poradit špatnou stravu a prožil jsem velké krize s těžkými stavy doprovázenými i zvracením. Sázka na Manu se vyplatila. Neměl jsem jediný problém s trávicím traktem a ani jedinou krizi způsobenou nedostatkem kalorií či nějaké potřebné složky živin!

Daniel úspěšně dokončil nejtěžší cyklistický závod světa Race Across America jako teprve třetí Čech v jeho 38leté historii a dosáhl dokonce nejlepšího českého času i umístění. "A Mana na tom má svůj podíl. Při budoucích projektech budu z této skvělé zkušenosti jistě čerpat," říká Daniel.

Během závodu musel překonat nejrůznější přírodní překážky, od vyprahlých pouští, po kamenité hory a zaprášené města. Nebojoval ovšem jen s přírodou, ale i usínáním na kole, pouštními bouřemi i spaním na tvrdé zemi.  

Jaké jsou podle Dana čtyři největší výhody Many? 

1. "Je dobře stravitelná, takže nebere energii, kterou mohu využít někde jinde."

2. "Obsahuje vše potřebné pro fungování organismu, a to jak v běžném životě, tak při extrémní námaze."

3. "Při sportu zajišťuje efektivní pozvolnou hydrataci organismu. To jsem velmi ocenil ve vedrech."

4. "Skvěle chutná a dá se mixovat s mnoha druhy ovoce a koření. Mana se mi tak ani po téměř jedenácti dnech neustálé konzumace nepřejedla, což je mezi potravinami unikát!"

A co dodat na konec? Chtěli bychom Danovi vyseknout obrovskou poklonu, protože v tomhle závodu si fakt musel sáhnout až na dno! A bylo nám ctí pomoci mu k jeho úspěchu.

Klobouk dolů Dane!

Maňáci 

 

O Danielu Polmanovi

Cyklista, publicista a člověk s neuvěřitelnou disciplínou a odhodláním! Od roku 2006 pracuje jako šéfredaktor časopisu Lidé & HORY. Také je editorem webu www.lideahory.cz, podílí se na organizaci Mezinárodního festivalu alpinismu a organizuje MTB akci Bike Camp v rakouských Alpách. Vydal také knižního průvodce ALPENTOUR & Štýrsko a SALZKAMMERGUT – nejhezčí MTB trasy v Solné komoře.  

The Latest posts

Užij si atraktivní kombinace Many za výhodnou cenu

Užij si atraktivní kombinace Many za výhodnou cenu

Láska napříč vesmírem: Čerstvá chuť jahod a sametové Many jako dokonalý pár

Láska napříč vesmírem: Čerstvá chuť jahod a sametové Many jako dokonalý pár

„Go Bananas!“ s šíleně dobrou banánovou novinkou Many

„Go Bananas!“ s šíleně dobrou banánovou novinkou Many