blogy

27. červenec 2022

Letní horko ti vzalo chuť k jídlu? Nebuď v deficitu. Víme, jak na to!

Taky přes léto nezvládáš pořádně nic sníst a raději místo po svíčkové s pěti sáhneš po jogurtu nebo melounu? Nedivíme se – máme to totiž dost podobně. V létě nás jídlo prostě zase tolik netáhne a věř nebo ne, i tohle má své vědecké opodstatnění. Zajímá tě, co v létě ovlivňuje naši (ne)chuť k jídlu, jaké nástrahy se s tím pojí a jestli na to existuje nějaký supertajný lifehack, který ti s nechutenstvím v létě pomůže? Pojďme společně najít odpovědi…

Pokud si myslíš, že chuť k jídlu řídí žaludek, mýlíš se. Ve skutečnosti totiž za všechny důležité nitky tahá tvůj mozek. Konkrétněji řečeno, hypothalamus – centrum, které reguluje nejen pocity hladu, sytosti a žízně, ale také tvé emoce a tělesnou teplotu.

Lidské tělo je jednoduše velmi inteligentní a vnímavé, což se hodí především při sezónních změnách, kdy se dramaticky mění okolní teploty, vlhkost a tlak. Naše tělo si naštěstí dokáže stanovit priority biologických procesů na základě okolních podmínek a podle toho jednat. V létě má proto hypothalamus především dva úkoly: zaprvé ochlazovat a zadruhé zajišťovat, abychom se včas najedli. Jenže jak už víme, právě s tímto míváme v létě trošku problém. Proč?

Jak funguje chuť k jídlu a co se v našem těle v létě odehrává?

V létě se tvé tělo snaží ze všech sil regulovat vnitřní teplotu vylučováním vody ve formě potu. I proto v horkých dnech v důsledku termostatických změn dochází k dehydrataci a my obecně míváme tendence pít mnohem více vody…

Zatímco tedy hypothalamus věnuje více pozornosti ochlazování, přestává vynakládat dostatek energie na řízení pocitu hladu. Tím, že hypothalamus omezí některé funkce, které vytvářejí teplo (jako například trávení potravy), sníží své pracovní zatížení a může snadněji regulovat teplotu těla.

I proto v létě raději, než po hutných potravinách, sáhneš po šťavnatých melounech nebo meruňkách… :) Toto řešení má však jedno velké „ale“!

Tím, že nemáme chuť k jídlu a všeobecně jíme mnohem méně než jsme zvyklí, často nezískáme dostatečné množství živin, které naše tělo pro správnou funkci potřebuje. Deficit živin se může projevit různě – ztrátou tělesné hmotnosti, únavou, chudokrevností, suchou pokožkou, nedostatkem energie nebo například vypadáváním vlasů. 

Jak se vyvarovat deficitu živin a užívat dny naplno?

I přesto, že tento letní pokles chuti k jídlu nedokážeme fyziologicky ovlivnit, můžeme si vybírat “ty pravé” potraviny, tedy takové, které mají nejen vysoké množství kvalitních živin, ale jsou taktéž snadno stravitelné, lehké a dodají nám dostatek energie na všechny letní aktivity.

A neboj, není vůbec potřeba do sebe cpát obrovské porce, stačí na to jít chytře a sáhnout po kvalitě.

Novinka

Liquid error (sections/pf-5de935d2 line 170): Could not find asset snippets/klavio-product.liquid

Už ti do cesty přišla naše letní, mimořádně osvěžující Mana Apricot? Ne?! Tak neváhej a ochutnej! Garantujeme, že ji nedáš z ruky. Je totiž plná vůně, slunce a šťavnatých meruněk! 

Koupit

Chceš si jídlo užít a mít v létě dostatek energie i živin? 

Sáhni po Maně – jídle, které tě chuťově uspokojí, zasytí, ale „nezaplácne“! Doplníš s ní nejen potřebné nutrienty pro zdravou funkci organismu a správnou regeneraci svalů (zvláště pak sacharidy, které se při dehydrataci odčerpávají a dochází k hypoglykémii), ale zároveň i tolik potřebné elektrolyty, tedy pozitivně a negativně nabité ionty potřebné pro spoustu metabolických/enzymatických reakcí.

Už žádná zdlouhavá příprava jídla, po kterém se nebudeš chtít hnout. S Manou získáš efektivní jídlo, které tě nezatíží a navíc pomůže podpořit i správnou hydrataci organismu.

Dodržovat pitný režim je v létě opravdu důležité. Věř však nebo ne, veškerá přijatá voda nemusí pocházet pouze z nápojů. Část je totiž obsažena i v potravinách, které jíme – v průměru je to asi 20 % (nicméně je třeba mít na paměti, že jídlo jako takové by nemělo být považováno za zdroj tekutin).

I proto v létě milujeme potraviny plné vody jako například jahody, cukety, okurky, saláty nebo melouny. To všechno jsou totiž suroviny, které tě ochladí a na krátkou dobu uspokojí i tvůj hlad, ale z dlouhodobého hlediska nejsou plnohodnotné.

Mana je jiná. Kromě vody ti totiž dodá i naprosto všechny potřebné nutrienty, které při dehydrataci tvé tělo potřebuje doplnit. 

Proč je Mana ideálním jídlem (nejen) v létě?

  • je snadno stravitelná, lehká, nezatíží organismus
  • po jídle nepřichází pocit únavy
  • obsahuje dokonale vyvážený zdroj kvalitních živin
  • doplní potřebné elektrolyty
  • podpoří správnou hydrataci
  • optimalizuje výkon při zvýšené (teplotní i fyzické) zátěži
  • není potřeba žádná nebo jen minimální příprava

Tohle jídlo je prostě „all in one“ – chytré, zdravé, praktické a ke všemu ještě zatraceně dobré! Jednoduše přesně to, co v horkých letních dnech potřebuješ. Tak nečekej, sáhni po ManaDrinku nebo si připrav ManaPowder a vydej se vstříc dobrodružstvím!

Novinka

Liquid error (sections/pf-5de935d2 line 191): Could not find asset snippets/klavio-product.liquid

Nová příchuť Mana Apricot tě bude bavit! Díky dokonale vyvážené receptuře a šťavnatým meruňkám je nejen výživná, ale také mimořádně osvěžující a lahodná! A to k létu patří! 

Koupit
Liquid error (sections/pf-5de935d2 line 191): product form must be given a product
Liquid error (sections/pf-5de935d2 line 212): product form must be given a product
Liquid error (sections/pf-5de935d2 line 233): product form must be given a product
Liquid error (sections/pf-5de935d2 line 254): product form must be given a product