MANA produkční linka.

MANA produkční linka.

V našich začátcích jsme se v nákupu surovin přizpůsobovali dostupným dodavatelům, o kterých jsme věděli, že mají to, co chceme. Nakupovali jsme jednotlivé suroviny po kilech a celkově v malém objemu, takže nám nikdo nechtěl vystavit fakturu se splatností, a my jsme museli platit všechny suroviny předem. Nikdo se s námi nemazal. Neměli jsme dvě účetní závěrky, a řeči o tom, že začínáme, nikoho nezajímaly. Paradoxní je, že v momentu, kdy potřebujete v podnikání přístupné podmínky pro to, abyste byli schopni celou věc rozjet, máte právě ty nejhorší.

Ale díky bohu za to, hodně nás to naučilo, hlavně pokoře a trpělivosti. Co je na tom ještě dobré je, že jsme si pozici museli tvrdě vydobít naší vlastní energií a dodavatele přesvědčit vlastním přístupem, že za to stojíme. Naučilo nás to spoléhat se na sebe a na nic zbytečně nečekat. Znáte to úsloví, že pokud se sami sebe ptáte, co máte dělat zítra, je to znak toho, že byste měli začít něco dělat už dnes, aby vás nenapadaly takové blbé otázky :) Budování vztahů s partnery je velmi důležité, a to jak z pohledu cash-flow, celkového rozhledu v odvětví, flexibility, ale hlavně spolehnutí se na to, že vám ,,prostě ten kamion se surovinou přijede”, a že můžete pokračovat ve výrobě. Každý den se věnujeme hledání a analyzování surovin z celého světa, které nás pro nový recept zajímají. Neustále se snažíme zapracovat co nejlepší změny, které jsou v tu danou chvíli možné. Je ale třeba být trpělivý, protože například laboratorní analýzy, re-branding, výroba příslušenství apod. si žádá svůj čas… Teď se ale konečně dostávám k naší lince, na kterou jsme si taky počkali. Než naplníme mixér o objemu 1500l, ve kterém mícháme 1700 dní (sáčků) jídla pro jednoho člověka, tak tomu předchází spousta logistických úkonů a příprav. Když výrobu rozjedeme, jsme schopni ve dvou směnách vyrobit denně jídlo pro jednoho člověka na 17 000 dní, tedy jídlo na více než 46 let! Máme prostor spustit i více směn, ale to je v tuto chvíli naše produkční rezerva. Teoreticky jsme ve 3 směnách schopni produkovat jídlo na 25 500 dní, tedy 561 000 dní měsíčně, pokud si necháme volné víkendy :) 

Na nové lince pracujeme už od prosince 2015, kdy jsme zadali objednávku na výrobu síta, mlýnu, dalších dopravníků a plnící BigBag stanice. Celé jsme si to upravili na základě technických výkresů podle našich požadavků. Výroba trvala 2 měsíce. Požadavky na stroje v potravinářském provozu jsou velmi striktní a musí splňovat přísná kritéria. Celá mechnika a stroje, které jsou v přímém styku s potravinou, musí být z potravinářské nerezi, což každý stroj dělá dražším cca o 200%, než je jeho obdoba třeba v oceli apod. Nová linka nám umožňuje regulovat a upravovat velikost částic, jistit sítem možné větší částice nebo automaticky plnit přepravní BigBagy ve vlastní stanici. Celá linka má ještě jednu technickou funkci, ale protože jsme v intenzivním testování této technologie, která je v přímé návaznosti na produkci hotového drinku, věnujeme tomu samostatný příští blog post. Souvisí s tím i hlavní důvod, proč do linky investujeme a co s ní plánujeme.

Jakub, MANA

The Latest posts

Užij si atraktivní kombinace Many za výhodnou cenu

Užij si atraktivní kombinace Many za výhodnou cenu

Láska napříč vesmírem: Čerstvá chuť jahod a sametové Many jako dokonalý pár

Láska napříč vesmírem: Čerstvá chuť jahod a sametové Many jako dokonalý pár

„Go Bananas!“ s šíleně dobrou banánovou novinkou Many

„Go Bananas!“ s šíleně dobrou banánovou novinkou Many