Naše planeta směřuje do biodeficitu.

Naše planeta směřuje do biodeficitu.

 

 

Poprvé v historii spotřebováváme více než je planeta schopna vyprodukovat. Naše životní éra se do historie planety všemi různými způsoby zapisuje jako opravdu jedinečná. Minulý rok National Geographic ve spolupráci s Global Footprint Network zveřejnili zajímavou studii. Jde o takzvaný “Overshoot day”, který dle měření nastane když - celková kombinovaná spotřeba veškeré lidské činnosti na Zemi v roce předstihuje schopnost planety generovat takové prostředky pro daný rok. V roce 1970 tzv. “Overshoot day” už málem nastal.

Jak se to měří? Zdrojová dieta je nevyhnutelná.

Dle Dr. Mathis Wackernagela je měření velmi jednoduché. Vezme se celková potřeba zdrojů jako je jídlo, dřevo apod.. versus produktivita dané oblasti na jednotlivé zdroje.

“It’s quite simple,” says Dr. Mathis Wackernagel of the think tank Global Footprint Network. “We look at all the resource demands of humanity that compete for space, like food, fiber, timber, et cetera, then we look at how much area is needed to provide those services and how much productive surface is available.” SOURCE: National Geographic

Poprvé v historii spotřebováváme více než je planeta schopna vyprodukovat. Naše životní éra se do historie planety všemi různými způsoby zapisuje jako opravdu jedinečná. Minulý rok National Geographic ve spolupráci s Global Footprint Network zveřejnili zajímavou studii. Jde o takzvaný “Overshoot day”, který dle měření nastane když - celková kombinovaná spotřeba veškeré lidské činnosti na Zemi v roce předstihuje schopnost planety generovat takové prostředky pro daný rok. V roce 1970 tzv. “Overshoot day” už málem nastal. I když “Overshoot day” nastal, tak to samozřejmě neznamená, že jsme vyčerpali všechny zdroje. Znamená to, že saháme do rezerv, které nikdy nebyly využity. Každy si může udělat nad touto informací vlastní obrázek, nicméně ze statistik je jasné, že nejen v biokapacitě, ale i v jiných oblastech naše éra dosahuje alarmujících maxim. “There are some international negotiations, like what’s going to happen in Paris,” he says, referring to the UN Conference for Climate Change, where nations will try to reach a global agreement for how to address the environment.“But it’s not enough to turn the boat around,” he adds, saying it might be time for a resource diet, so we won’t have to keep preparing for Overshoot Day earlier every year.

Na UN Conference for Climate Change v Pařízi se řešil společný konsenzus jak regulovat životní prostředí. Dle názoru Dr. Mathis Wackernagela ale jen toto pro otočení celé lodi nestačí. Přichází čas na zdrojovou dietu. 

Jakub.

The Latest posts

Užij si atraktivní kombinace Many za výhodnou cenu

Užij si atraktivní kombinace Many za výhodnou cenu

Láska napříč vesmírem: Čerstvá chuť jahod a sametové Many jako dokonalý pár

Láska napříč vesmírem: Čerstvá chuť jahod a sametové Many jako dokonalý pár

„Go Bananas!“ s šíleně dobrou banánovou novinkou Many

„Go Bananas!“ s šíleně dobrou banánovou novinkou Many