blogy
15. červen 2022
Nechceš, aby tvé jídlo končilo v koši? Víme, jak neplýtvat, ušetřit peníze a nic si neodpírat!
Představ si, že zajdeš do supermarketu, nakoupíš tři tašky plné jídla a pak jednu z nich vyhodíš. Hloupé, že? Ze statistik nicméně vyplývá, že je to realita. Více než jedna třetina celosvětové produkce jídla se nikdy nedostane na stůl – skončí v koši. Plýtvání jídlem se týká každého z nás. Občas neodhadneme množství nakoupených surovin, jindy si na talíř nandáme až moc velkou porci a jídlo nedojíme, případně zapomeneme na neotevřené balení salátu, které v lednici začíná žít svým vlastním – lehce oslizlým – životem. Zajímá tě, co se děje s jídlem, které vyhodíš a jaký to má vliv na tvou peněženku? Čti nový článek a zjisti, jak ušetřit a přitom si nic neodpírat!
Víš o tom, že jen v České republice za rok vyprodukujeme asi 729 tisíc tun potravinového odpadu? Takové množství by dokázalo zaplnit celé Václavské náměstí až do výše 17 metrů! Přitom podle odhadů chodí spát hladových 805 milionů lidí – to je každý devátý člověk na světě.
Plýtvání jídlem nezačíná v kuchyni
Existuje mnoho důvodů, proč se s potravinami plýtvá – od kažení, nesprávného skladování nebo nedostatečné kvality, až po nadprodukci konkrétních potravinářských výrobků. Ke ztrátám dochází na každém kroku dodavatelského řetězce. Od výroby a přepravy až po skladování a manipulaci v supermarketu a nakonec přímo v naší kuchyni, kde jsou nejčastějšími důvody plýtvání nadměrné nakupování, nesprávné skladování nebo špatné plánování a následné zapomínání na jídlo v lednici.
Zatímco prodejní hodnota vyhozeného jídla je často uváděna jako primární problém, není to jediná cena, kterou jsme nuceni zaplatit. Plýtvá se také penězi na pěstování, zpracování, skladování a likvidaci potravin, které se nikdy nespotřebují. V EU ročně ztratíme či vyhodíme potraviny v hodnotě téměř 4 bilionů korun! Což je třikrát více než rozpočet České republiky na jeden rok. V přepočtu na jednoho člověka žijícího v Evropě to dělá cca 8 300 Kč. A to už je znát… Plýtvání ovšem nezatěžuje jen naši peněženku, ale také přírodní zdroje, jako jsou voda, půda a energie.
Jak velkou daň za to do budoucna zaplatíme?
Environmentální náklady na výrobu všech potravin, které se ve výsledku vyhodí, jsou opravdu ohromující. Jen plýtvání vodou by podle zprávy OSN odpovídalo ročnímu průtoku celé Volhy – největší evropské řeky. Zároveň energie, která se na výrobu, sklizeň, přepravu a balení těchto (vyhozených) potravin spotřebuje, vyprodukuje více než 3,3 miliardy tun oxidu uhličitého (CO2).
Pokud bychom si tento bioodpad představili jako kus země, byl by třetím největším producentem skleníkových plynů na světě – hned po USA a Číně.
Tipy, se kterými ušetříš životní prostředí i peníze
I když problém s plýtváním jídla začíná mnohem dříve, než se dostane na náš stůl, každý z nás může přispět svou troškou do mlýna a ušetřit tak peníze i životní prostředí. Co tedy můžeš udělat doma pro to, aby se potravinami tolik neplýtvalo?
🖊️ Plánuj dopředu.
Pokud si připravíš seznam ingrediencí na přípravu jídla dopředu, můžeš suroviny mnohem efektivněji kombinovat. Než něco přidáš na nákupní seznam, nezapomeň nejdřív zkontrolovat lednici a spíž, ať víš, co skutečně potřebuješ.
🛒 Pozor na impulzivní nákupy.
Nebo na speciální slevové nabídky potravin, které běžně nejíš. Nenakupuj, když máš hlad – i to ovlivňuje, kolik a jaké potraviny vhodíš do košíku.
🤏 Nakupuj přesné množství.
Zvykni si nakupovat jen tolik čerstvého ovoce a zeleniny, kolik ty a tvá rodina v příštích několika dnech sníte. A pokud něco zbyde, vždy to můžeš zpracovat: zavařit, usušit nebo si udělat zmrzlinu – např. zralé banány jsou na to ideální. Stačí zamrazit a následně rozmixovat s trochou citronu a skořice.
🚀 Ať ve tvém jídelníčku nechybí Mana.
Má dlouhou trvanlivost a přitom neobsahuje žádné umělé konzervanty. Jedna z dalších skvělých věcí na Maně, je pak i fakt, že si své jídlo můžeš namíchat přesně v takovém množství, které zrovna potřebuješ – bez zbytečného plýtvání.
Novinka
Manu ve formě prášku si můžeš dopřát v takovém množství i kalorické hodnotě, kterou zrovna potřebuješ. Stačí smíchat s vodou a získáš chutné, rychlé a zdravé jídlo.
Koupit
🤔 Vybírej pečlivě.
Když vybíráš suroviny, zapoj co nejvíce smyslů. Podle vůně, po hmatu i po čichu poznáš nejlépe, kdy je ovoce dostatečně zralé – zda budeš muset týden čekat, nebo jestli už druhý den samo neodpochoduje do koše…
🍎 Dej šanci „ošklivému“ ovoci a zelenině.
Jedná se o potraviny, které nesplňují obvyklé normy pro velikost, tvar nebo barvu. Neboj, není na nich vůbec nic špatného, prostě jen nezapadají do tabulek.
❄️ Ne vždy je „čerstvé“ také „lepší“.
Techniky zpracování potravin, jako jsou sušení, mrazení a konzervování, mohou pomoci prodloužit trvanlivost jídla. Například mražené potraviny mají za následek o 47 % méně vzniklého odpadu z domácností než potraviny čerstvé. Mražené ovoce a zelenina si přitom stále uchovávají vysoké množství živin.
💡 Dbej na správné skladování.
Víš, že správné skladování potravin prodlužuje jejich trvanlivost? Každá surovina však potřebuje trošku jinou péči. Ovoce a zelenina například mají rády sucho, takže se vyplatí vložit je do krabičky s ubrouskem, který absorbuje přebytečnou vlhkost z okolí. Pokud jde o banány, na ty platí potravinářská folie. Stačí obalit konec stopky a vydrží mnohem déle! A jestli zrovna potřebuješ, aby ti ovoce dozrálo rychleji, stačí ho dát do blízkosti zralých jablek nebo banánů – uvolňují rostlinný hormon (ethylen), který pomáhá dozrávací proces urychlit.
Chceš ušetřit a neřešit? Popadni Manu a rozluč se s hladem i plýtváním potravinami!
Náš životní styl se v posledních desetiletích zásadně změnil. Trávíme více času u monitorů, a tak na pečlivé plánování a přípravu jídla nemíváme tolik prostoru ani energie. Náš čas na jídlo se navíc čím dál častěji odvíjí spíše od práce, než že by to bylo naopak. Najít vhodnou alternativu proto bývá docela oříšek.
Naštěstí máme řešení – s Manou máš během pár minut plnohodnotné a opravdu chutné jídlo, které ti rychle dodá potřebnou energii. Bez zbytečného plýtvání jídlem a utrácením za něco, co nespotřebuješ.
Jak s Manou minimalizuješ plýtvání a ušetříš:
✅ 100% jistota, že zaplatíš jen za to, co opravdu sníš
✅ žádné starosti, plánování a vyhazování zbytků
✅ ušetříš – porci Many pořídíš již od 46 Kč
Jak je možné, že s Manou dokážeš ušetřit a omezit odpad na úplné minimum? Odpověď je jednoduchá – klíčem je dlouhá trvanlivost! Právě ta totiž zvyšuje pravděpodobnost zkonzumování veškerého jídla, čímž se zamezí plýtvání zdroji a produkci nesmyslného odpadu.
Díky prvotřídním surovinám, přírodním antioxidantům a kvalitnímu obalu má ManaDrink minimální trvanlivost 12 měsíců a ManaPowder dokonce 18 měsíců. Navíc není nutné uchovávat Manu v lednici. Vždy je ale dobré dbát na doporučený způsob skladování a mít ji hezky v suchu a ve tmě – nejlépe v neprostupně uzavřeném obalu. Máš tak jistotu, že tvoje jídlo neskončí v koši, ale tam, kde má – ve tvém žaludku.
Nemluvě o tom, že ti Mana dodá tolik energie a živin, jako kdyby ti na stole právě přistálo čerstvě připravené jídlo z těch nejlepších surovin. Když si to spočítáš, tak tohle u žádného jiného plnohodnotného jídla prostě nenajdeš.
Zdroje:
[1] Harvard, School of Public Health. Food Waste The Big Picture.
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/sustainability/food-waste/
[2] Harvard, School of Public Health. Tackling Food Waste at Home.
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/sustainability/food-waste/food-waste-home/
[3] United States of Environmental Protection Agency. Preventing Wasted Food At Home.
https://www.epa.gov/recycle/preventing-wasted-food-home
[4] Food and Agriculture Organization of the United Nations. World hunger falls, but 805 million still chronically undernourished.
https://www.fao.org/africa/news/detail-news/en/c/243912/
[5] Aleksandar Racz, Vanja Vasiljev Marchesi, Ivana Crnković (2018) Economical, Environmental and Ethical Impact of Food Wastage in Hospitality and Other Global Industries.
https://hrcak.srce.hr/file/302956
[6] Evropský parlament, zpravodajství (2017) Plýtvání potravinami v EU aneb proč končí miliony tun jídla v koši.
https://www.europarl.europa.eu/news/cs/headlines/society/20170505STO73528/plytvani-potravinami-v-eu-infografika
[7] Food and Agriculture Organization of the United Nations. Food waste harms climate, water, land and biodiversity – new FAO report.
https://www.fao.org/news/story/en/item/196220/icode/
[8] Feedbackglobal.org. Food system facts.
https://feedbackglobal.org/knowledge-hub/food-waste-scandal/