Nový rok s sebou přináší i nová předsevzetí. Jak ti může pomoci Mana?

Nový rok s sebou přináší i nová předsevzetí. Jak ti může pomoci Mana?

Miliony lidí vyhlíží nový rok s nadějí v to, že letos to bude jiné. Lepší. Chceme více cvičit, zdravěji jíst, méně se stresovat a trávit více času s rodinou. Často to však zůstává jen u těch přání. Proč je tak těžké novoroční předsevzetí dodržet a jak ti v tom může pomoci Mana? Přečti si více v následujícím článku. 

Podle průzkumu, kterou provedla v prosinci 2019 společnost Ipsos, byla nejčastější novoroční předsevzetí tato:

  • více cvičit,
  • zdravěji jíst,
  • ušetřit více peněz,
  • mít více času na sebe, rodinu a přátele,
  • být ohleduplnější k životnímu prostředí.

Určitě se shodneme na tom, že pokud bychom všechny tyto body do svého života zahrnuli, citelně by se změnil k lepšímu.

Proč je tedy tak obtížné novoroční předsevzetí dodržet ?

Abychom byli schopni tuto otázku zodpovědět, musíme jít trošku více do hloubky a podívat se na to, co s námi snaha o změnu vlastně dělá po fyziologické stránce... Aby tvůj organismus mohl fungovat správně, musí si umět udržovat stálé vnitřní prostředí a proto je tvoje tělo regulováno procesem homeostázy, který se dá chápat jako určitý princip udržení rovnováhy celého organismu. 

Možná se teď ptáš, co má tvé vnitřní prostředí společného s tím, jestli svá novoroční předsevzetí dodržíš nebo ne. Odpověď je vlastně docela jednoduchá. Vzhledem k tomu, že nejsme schopni trvale udržovat vysokou úroveň výkonu, tak se snadno vyčerpáme. Když se proto například rozhodneš hubnout a náhle snížíš příjem kalorií, tvé tělo se bude i nadále snažit udržovat hladinu tělesného tuku na takové úrovni, na kterou bylo po tak dlouhou dobu zvyklé a to tě bude stát energii. Ten samý princip pak platí i pro zdroj naší motivace. Proto je pro nás ve výsledku tak obtížné novoroční předsevzetí dodržet – v dobré víře si toho nabereme příliš mnoho a výsledky očekáváme nejlépe ihned. 

Prolomit zajeté návyky a vytvořit si nové a zdravější však trvá o něco déle. Vědci z University College London provedli v roce 2009 studii, při které po dobu dvanácti měsíců zkoumali návyky 96 dospělých dobrovolníků. V průběhu výzkumu zjistili, že abychom si vytvořili a především udrželi nový návyk, tak je potřeba minimálně 66 dní, přičemž ve výjimečných případech se doba pohybovala od 18 do 254 dní. Proto není třeba panikařit, pokud se ti nedaří naplnit svá novoroční předsevzetí během prvních několika týdnů – většině lidí bude trvat nejméně dva měsíce, než se tak stane. 

Zacvič si s Manou

 

Existuje způsob, jak být při dosažení předsevzetí efektivnější?

Na začátku článku jsme zmínili seznam těch nejčastějších předsevzetí – touhu více cvičit, jíst zdravěji, ušetřit více peněz, mít více času na sebe a rodinu a být ohleduplnější k životnímu prostředí. Toho všeho jde dosáhnout, ovšem ne bez zdravě nastaveného životního stylu a regenerace. Zdravému člověku pro správnou regeneraci stačí dostatečný odpočinek a vyvážené jídlo. Na to ovšem v zápalu nadcházejícího nového roku, práce a dalších povinností snadno zapomínáme. Zaměřujeme se na výsledek a sebe dáváme až na druhé místo. A právě v tom ti může pomoci naše Mana. Obsahuje totiž vše, co tvé tělo pro správnou funkci potřebuje, a to ve formě, která je velice efektivní. 

Cvičení a zdravá strava jdou ruku v ruce. Jedno bez druhého to totiž dlouhodobě nepůjde. Sestav si reálný plán a nesnaž se dělat všechny změny najednou. Mana ti pomůže efektivně doplnit vyváženou energii, díky čemuž se pak můžeš lépe soustředit na svůj trénink. Díky dokonalému složení, které tvému tělu dodá všechny potřebné živiny bez toho, aniž by tě trápil pocit těžkosti, můžeš Manu konzumovat před, po i během tréninku. 

Ušetřit peníze i čas. Spousta lidí má zdravou životosprávu spojenou s časově náročnou přípravou jídla a s tím, že za kvalitní suroviny je potřeba zaplatit nesmyslně vysoké částky. Chceme ti ukázat, že to jde i jinak. Když předpokládáme, že průměrné doma uvařené jídlo stojí asi 100 Kč, pak s každou porcí Many ušetříš přibližně 60 Kč. Každé balení ManaPowderu obsahující 35 porcí ti tak celkem ušetří více než 2 000 Kč. Pokud navíc budeme předpokládat, že příprava a konzumace každého jídla trvá přibližně 20 minut, tak v případě, že si Manu dáš alespoň jednou denně, ročně ušetříš více než 120 hodin, které můžeš věnovat sobě a svým blízkým.

Pomoci životnímu prostředí. Manu vyrábíme z udržitelných rostlinných surovin a technologiemi, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Všechny suroviny podrobujeme důkladné kontrole našimi vlastními testy, laboratorními analýzami certifikovaných laboratoří i klinickými studiemi světových institucí. Díky tomu jsme schopni pečlivě vybírat jen takové ingredience, které mají vysoký nutriční obsah v poměru k zanechané ekologické stopě. Neustále také hledáme nové způsoby, jak snížit množství odpadu, jak najít maximálně ekologické obalové materiály a také jak využívat více energie z obnovitelných zdrojů ve všech výrobních procesech. 

Ať jsou proto tvé plány pro následující rok jakékoli, pamatuj, že na světě neexistují dobrá nebo špatná novoroční předsevzetí. Jsou jen ta, která skutečně dodržíš. Zkus to proto tentokrát opravdu trošku jinak. Lépe. S respektem k sobě i druhým.

Zdroje:

[1] Statista.com. (2019) America's Top New Year's Resolutions for 2020.
https://www.statista.com/chart/20309/us-new-years-resolutions-2020/

[2] Psychology Today. (2015) Why Is It So Darn Hard to Keep New Year’s Resolutions? https://www.psychologytoday.com/us/blog/motivate/201512/why-is-it-so-darn-hard-keep-new-year-s-resolutions

[3]  Verywellmind.com. (2020) How the Process of Homeostasis Works. https://www.verywellmind.com/what-is-homeostasis-2795237

[4] P Lally, Cornelia H. M. Van Jaarsveld, Henry W. W. Potts, Jane Wardle. (2010) How are habits formed: Modelling habit formation in the real world. http://repositorio.ispa.pt/bitstream/10400.12/3364/1/IJSP_998-1009.pdf

[5] F. L. Greenway, International Journal of Obesity. (2015) Physiological adaptations to weight loss and factors favouring weight regain. https://www.researchgate.net/publication/275278815_Physiological_adaptations_to_weight_loss_and_factors_favouring_weight_regain

The Latest posts

Užij si atraktivní kombinace Many za výhodnou cenu

Užij si atraktivní kombinace Many za výhodnou cenu

Láska napříč vesmírem: Čerstvá chuť jahod a sametové Many jako dokonalý pár

Láska napříč vesmírem: Čerstvá chuť jahod a sametové Many jako dokonalý pár

„Go Bananas!“ s šíleně dobrou banánovou novinkou Many

„Go Bananas!“ s šíleně dobrou banánovou novinkou Many