Griluj jako novodobý král – bez masa! Tady máš tipy na geniální a zdravé menu

Griluj jako novodobý král – bez masa! Tady máš tipy na geniální a zdravé menu

Konečně se venku pořádně otepluje a můžeme zahájit grilovací sezónu! Podvečer, uprostřed rozkvetlé zahrady, se jarním vzduchem nese vůně rozpáleného uhlí a kolem stolu plného těch největších dobrot sedí všichni, které máš rád… No nezní to jako sen? My v Maně už se klepeme nedočkavostí, až na rozpálený rošt hodíme svůj první letošní ManaBurger. Ten ale můžeš připravit na nespočet způsobů. Chceš vědět jak? Přinášíme ti tipy na ty největší vege tutovky, za které tě kámoši budou na rukou nosit!

Ačkoli grilování nepatří mezi nejzdravější způsoby přípravy jídla, většina aspektů jde poměrně snadno vybalancovat. V minulém roce jsme se v blogu věnovali argumentům opřeným o vědecké studie a zároveň skvělým radám, jak gril a jídlo nejlépe připravit, abys pochoutky z roštu mohl sníst s klidem Angličana. 

Letos na to jdeme z druhé strany. Přinášíme ti božské vegetariánské recepty, ze kterých si sedneš na zadek. Pusť se do přípravy a uvidíš, že nadávat nebudou ani ti nejzapřísáhlejší masožravci! Základem všech tipů je náš milovaný ManaBurger, 100% rostlinný „karboš“, který od mletého masa skoro nerozeznáš. ManaBurger je plný bílkovin, vlákniny, vitamínů, minerálů a navíc neobsahuje lepek – prostě super základ pestrého menu! A my si ho dneska připravíme na několik způsobů.

Král grilovačky: Famózní ManaBurger

Začněme rovnou tou největší klasikou, ale zároveň nejosvědčenější peckou, se kterou na grilovačkách rozhodně nezklameš. Připrav dokonale propečený ManaBurger v křupavé bulce s čerstvou zeleninou, plátkem kvalitního sýra a chuťově vyváženým dipem. Variant existuje nespočet. Zapoj svoji vlastní kreativitu a nech se unášet aktuální inspirací.

Kromě klasického ledového salátu, rukoly nebo polníčku můžeš burger doladit plátky zralého avokáda a voňavých keříkových rajčat. A pokud griluješ na zahradě, zajdi se podívat, co zrovna roste na záhoncích – čerstvé sezónní zelenině se totiž žádná dovážená nevyrovná. 

Pokud ti ale schází inspirace, trápit tě nebudeme. Vyzkoušej ManaBurger Origin s koprovo-hořčicovým dresingem a veganským chedarem. Pokud chceš trochu exotiky, ManaBurger Sweet Onion s mangovou salsou a karamelizovanou cibulkou překoná všechna očekávání.

Z ManaBurgeru s mangovou salsou se tví hosté posadí na zadek.

Chřest ohněm

Klasický burger v bulce tě neláká? Nevadí.  ManaBurger si totiž můžeš připravit jen tak, jak se říká „napřírodno“.  Zkus ho nejprve pár hodin marinovat v bylinkové marinádě. Výborně funguje třeba čerstvě natrhaná bazalka nebo tymián, ale zajímavé chuťové variace vytvoří i máta, kopr nebo libeček. Nasekej je, smíchej s panenským olivovým olejem, marinuj a pak ManaBurger zprudka griluj. Nezapomeň jídlo doplnit bohatou zeleninovou oblohou. 

Čerstvě utržený salát a další zeleninu ze záhonku zkombinuj s kousky chuťově výraznějšího sýru typu feta, zakápni ho olivovým olejem a šťávou z citronu a celý pokrm dotáhni glazovaným, dozlatova opečeným zeleným chřestem. Vše servíruj na dřevěném prkýnku a post letošního krále grilovaček máš v kapse.

Easy špízy

Potřebuješ se kreativně vyřádit? Špízy ti nabízí plné pole působení. Nakrájený ManaBurger se navíc v menších kouscích skvěle propeče a získá neodolatelnou křupavou krustu. Ve špízech můžeš kombinovat nejrůznější zeleninu. V základu by určitě neměly chybět zelené druhy jako cuketa, brokolice nebo řapíkatý celer, které obsahují vysoký podíl vitaminu K, kyseliny listové a železa.

Ve špízu výborně zafunguje také na minerály bohatá červená paprika a jestli máš rád houby, můžeš sáhnout například po shiitake, které jsou ze zdravotního hlediska považovány za „perlu mezi houbami“. K dokonalosti už chybí jen na kostičky nakrájené halloumi nebo jiný grilovací sýr, který se na špejli ze všech stran opeče dozlatova. 



 

Zeleninové Mana hody

Myslíš si, že už tě recepty na plněnou zeleninu nemůžou překvapit? Tak pozor, my máme recept 2.0. Pokud totiž do sýrové náplně přidáš na malé nudličky nakrájený ManaBurger, pokrm získá zcela novou chuť a konzistenci. Náplň můžeš připravit na tisíc způsobů. Skvěle funguje například kombinace zralého modrého sýra s jarní cibulkou a najemno nakrájeným vnitřkem plněné zeleniny. S kousky ManaBurgeru se během grilování nemusíš obávat, že by rozpuštěný sýr vytekl a zároveň se obě ingredience chuťově skvěle doplní.

Boží živáně

Ačkoli tento recept nepatří mezi nejznámější způsoby úpravy, je jedním z našich velkých favoritů. Pod záhadným názvem se ukrývá směs nejrůznější zeleniny a na nudličky nakrájeného ManaBurgeru, kterou jednoduše zabalíš do alobalu a necháš ji na grilu alespoň hodinku dusit. Výsledek opravdu stojí za to.

Během dušení totiž zelenina pustí šťávu a chutě i vůně se dokonale propojí. Věř nám, je to úlet. Do živání se skvěle hodí na tenké plátky nakrájené brambory a cibulka, všechny druhy papriky, cuketa, brokolice, chřest a spousta dalších kořenových i plodových druhů zeleniny. Když přidáš ještě najemno nasekaný balkánský sýr a čerstvě natrhanou mátu, už nebudeš chtít nic jiného.

To nejdůležitější nakonec

Našláplé a do puntíku vyladěné grilované dobroty z ManaBurgeru nezapomeň doladit čerstvým pestrým salátem pořádně přelitým panenským, za studena lisovaným olejem – pouze v kombinaci s tukem totiž naše tělo dokáže vstřebat vitamíny, minerály a další zdraví prospěšné látky, které toto geniální vyvážené menu posunou na další level.

Tak co, už se ti sbíhají sliny stejně jako nám? Tak na nic nečekej, rozpal gril a připrav ultimátní menu s ManaBurgerem na tisíc způsobů. Kámoši budou nadšení!

The Latest posts

Užij si atraktivní kombinace Many za výhodnou cenu

Užij si atraktivní kombinace Many za výhodnou cenu

Láska napříč vesmírem: Čerstvá chuť jahod a sametové Many jako dokonalý pár

Láska napříč vesmírem: Čerstvá chuť jahod a sametové Many jako dokonalý pár

„Go Bananas!“ s šíleně dobrou banánovou novinkou Many

„Go Bananas!“ s šíleně dobrou banánovou novinkou Many