blogy

23. únor 2023

Zdraví vyžaduje komplexní přístup. Přinášíme tipy na podporu těla i mysli.

Zdraví vyžaduje komplexní přístup. S Manou to půjde jednoduše.

Základem zdravého životního stylu je vyvážený jídelníček, který máš díky Maně už pod palcem. Ale co ostatní aspekty života? Zdraví podle odborníků vyžaduje komplexní přístup. Pročti si náš článek a zjistíš, jaké nejdůležitější oblasti života patří podle odborných poznatků k základní rovnici, jejímž výsledkem je kvalitnější a vitálnější život.

Nepodceňuj vliv světla a duševního klidu na kvalitu spánku

Spánek dělá pro tělo divy. Když spíš, odplavují se z těla i mozku toxiny, které se přes den nahromadily. Dobrým spánkem podporuješ paměť i obranyschopnost, zajistíš správnou tvorbu hormonů a dobrou funkci metabolismu. Základem dobrého spánku je mít synchronizovaný cirkadiánní rytmus s cyklem dne a noci. Cirkadiánní cyklus jsou vnitřní hodiny, které časují všechny procesy v těle (spánek, bdění, hormonální sekreci a s ní spojené trávení nebo teplotu těla). Když máš tyto vnitřní hodiny nastavené správně, můžeš se vyhnout poruchám spánku. Z dlouhodobého hlediska předcházíš kvalitním spánkem mnoha chronickým nemocem jako obezitě, depresi, cukrovce nebo bipolární poruše.

Co negativně ovlivňuje kvalitu spánku?

  • příliš velké teplo nebo chlad - v ložnici bys měl mít max. 21 stupňů
  • suchý vzduch - před usnutím vyvětrej
  • nepravidelnost - vytvoř si pravidelný čas spánku a bdění
  • rušivé zvuky - minimalizuj rušivé zvuky zvenku, příp. najděte s partnerem řešení pro chrápání
  • denní spánek - přes den si zdřímni na max. 45 minut
  • kofein - alespoň 6 hodin před spaním omez nápoje s kofeinem
  • stresové faktory, nekončící proud myšlenek - mohou pomoct meditační nebo dechové techniky
  • přílišné osvětlení - zatemni ložnici a zkus se vyhnout modrému světlu z obrazovek PC a mobilů, maska na oči na spaní může být řešením

Právě světlo je nejdůležitějším faktorem ovlivňujícím spánek. Aby se správně načasoval cirkadiánní cyklus a tím zlepšila kvalita spánku, vystav se co nejdříve po probuzení dennímu světlu. V létě je už deset minut venku zcela dostačující, v zimě ve dnech, kdy nesvítí slunce, by ses měl jít projít aspoň na 15 minut. V případě, že tě ale v zimě po ránu nikdo ven nedostane, můžeš stejný efekt vyvolat umělým světlem. Světelná terapie využívá lampy se světelnou intenzitou až 10000 Luxů, které si můžeš zakoupit domů v jakémkoliv elektru. Posaď se asi metr od lampy a účinky se dostaví už po třiceti minutách. Mimochodem silou světla můžeš účinně bojovat proti jet lagu.

Večer pak používej spíš tlumené světlo nejlépe žluté, oranžové či červené barvy a aspoň dvě hodiny před spaním se vyhni modrému světlu. Mezi 23:00 a 4:00 je to podle odborníků nutnost. Pokud musíš pracovat v noci, pořiď si brýle s filtrem modrého světla nebo počítačový monitor umožňující noční nastavení. Začni sílu světla využívat vědomě. Ovlivníš tak tvorbu melatoninu, takže budeš lépe usínat, ale i tvorbu dopaminu, aby ses přes den cítil šťastnější a motivovanější.

Novinka

Liquid error (sections/pf-578757a0 line 153): Could not find asset snippets/klavio-product.liquid

Mana obsahuje tryptofan, který je pro spánek naprosto zásadní. Melatonin je nezbytný pro usnutí a k jeho tvorbě potřebuje tělo právě tryptofan. 1 porce ManaPowderu dodá Tvému tělu přibližně 280 mg tryptofanu, jeden ManaDrink asi 200 mg. Navíc díky hořčíku v Maně budeš spát jako v bavlnce.

Koupit

Pokud máš problémy s nespavostí, mohla by fungovat metoda rozšířená v rámci US Army vycházející z jogínské praxe, která spočívá v postupném uvolňování veškerých svalů a vytěsňování všech okolních rušivých elementů. Američtí vojáci si pomáhají opakováním mantry „Nemysli” a uvolňováním svalů. Takto zvládají usnout do dvou minut úplně kdekoliv. O metodách uklidnění a zlepšení spánku je dnes mnoho informací a jsou lidé, kterým pomáhají i duchovněji založené techniky jako meditace, dýchací techniky nebo modlitby. Zajímavou relaxační technikou je jóga nidra, která ti umožní si odpočinout jako při pořádném spánku, ale přitom plně vnímáš své okolí.

Život je pohyb

Pohyb je neodmyslitelnou součástí rovnice, která povede k delšímu životu. World Health Organization (česky Světová zdravotnická organizace) doporučuje, aby každý dospělý vykonával minimálně 150-300 minut středně náročné fyzické aktivity (chůze, jízda na kole, tanec) nebo 75-150 minut vysoce náročné fyzické aktivity (intervalový běh, cvičení v posilovně) týdně. Alespoň dva dny v týdnu bys měl posilovat všechny hlavní svalové skupiny - nohy, boky, záda, břicho, hrudník, ramena a ruce.

Nepodceňuj sílu chůze. Je to nejpřirozenější pohyb, při kterém spaluješ kalorie, posiluješ kosti a svaly, zlepšuješ rovnováhu i paměť a předcházíš kardiovaskulárním onemocněním. Vědci z Harvard T. H. Chan School of Public Health provedli v r. 2019 studii a zjistili, že se ženy v průměrném věku 72 let, které denně ušly alespoň 4400 kroků, dožily vyššího věku než ty, které chodily méně nebo vůbec. Platí, že každý krok a každá minuta fyzické aktivity jsou pro zdraví prospěšné. Takže hoď do batohu Manu a vyraž na procházku. Nebo si pusť do sluchátek oblíbenou hudbu, pořádně se protáhni a běž si zaběhat nebo zacvičit. Pravidelným pohybem si můžeš zajistit kvalitnější stáří.

Novinka

Liquid error (sections/pf-578757a0 line 174): Could not find asset snippets/klavio-product.liquid

Mana Ti poslouží jako lehká svačina, která zasytí před sportem. Po sportu Manou doplníš potřebné živiny, včetně bílkovin a elektrolytů. Jako elektrolyty v Maně slouží sodík, draslík, vápník, hořčík a chloridy.

Koupit

Nedopusť, aby Tvé hormony byly jak na horské dráze

Hormony mají vliv na růst, pocit hladu a sytosti, sexuální funkci, reprodukci, termoregulaci a mnoho dalších chemických procesů v těle. Hormonální nerovnováha nastává, když máš v těle některého hormonu málo nebo moc. Některých hormonů ubývá s věkem a je to zcela přirozené. Pokles může způsobit ale i nezdravý životní styl, nemoci nebo třeba přemíra stresu. V těle pracují vždy minimálně dva hormony proti sobě, např. čím vyšší je hladina kortizolu, tím nižší je hladina testosteronu. Příroda to tak zabezpečila proto, aby nebylo možné se rozmnožovat v době stresu, krize a nebezpečí.

Co optimalizuje hormony ve Tvém těle?

  • pohyb
  • spánek - optimalizace cirkadiánního rytmu
  • stresová eliminace nebo adaptace
  • vyvážená strava
  • saunování, otužování - pozitivní hlavně pro tvorbu testosteronu

Manou podpoříš tvorbu hormonů

Vysoce kvalitní omega-3 esenciální mastné kyseliny z mořských řas s obsahem EPA (kyselina eikosapentaenová) v Maně jsou zásadní pro regulaci a správnou tvorbu hormonů. Omega-3 pomáhá účinnějšímu přenosu a hormonální komunikaci tím, že zvyšuje citlivost receptorů. EPA zároveň reguluje dysfunkci osy hypotalamus-hypofýza-nadledviny (jeden z hlavních neuroendokrinních systémů, takový „vyrovnávač harmonie” v těle). Mana obsahuje omega-6 a omega-3 ve správném poměru 2:1. V jedné porci ManaPowderu najdeš 1,5 g omega-3 mastných kyselin, v jednom ManaDrinku pak 1,3 g, čímž pokryješ dle EFSA asi třetinu doporučené denní potřeby.

Nerovnováhu estrogenu a progesteronu - dvou hormonů, které jsou důležité pro plodnost - pomáhá regulovat vitamín B6 v Maně. Jediná porce ManaPowderu i ManaDrinku tělu dodá 300 μg tohoto vitamínu, což odpovídá asi pětině doporučené denní potřeby. Jak už možná víš, Mana má pozitivní vliv na střevní mikrobiom. Ten zase příznivě ovlivňuje hormony tím, že reguluje chuť k jídlu a snižuje inzulinovou rezistenci. Více o vlivu Many na mikrobiom se dozvíš zde.

Mana je Tvůj nejkvalitnější zdroj živin

Jak se stravuješ ovlivní nejen kvalitu, ale i délku života. Jídelníček bohatý na nenasycené mastné kyseliny, zdravé bílkoviny, vitamíny a minerály pomáhá snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu a funguje jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Správnou stravou můžeš předejít cukrovce, osteoporóze i známému „tichému zabijáku” - vysokému tlaku.

Mana je energie v nejčistší podobě. Obsahuje vyvážené množství všech živin, které tělo potřebuje, včetně bílkovin z šesti rostlinných zdrojů, zdravých tuků a všechny esenciální vitamíny i minerály. Osm zdrojů vlákniny v Maně podporuje růst již zmíněných přátelských bakterií ve střevě. Zásadní roli hrají fytonutrienty v Maně, které mají antioxidační účinky.

Novinka

Liquid error (sections/pf-578757a0 line 195): Could not find asset snippets/klavio-product.liquid

Mana obsahuje vyvážený poměr všech esenciálních živin z těch nejkvalitnějších přírodních ingrediencí. Jedna porce ManaPowderu Ti dodá 400 kcal, velikost porce si můžeš přizpůsobit dle vlastních potřeb. Tím máš vždy pod kontrolou přesný příjem kalorií.

Koupit

Podpoř psychiku a zabraň stárnutí pravidelným otužováním a saunováním

Během záměrného ponořování se do studené vody se vyplavují stresové hormony adrenalin a noradrenalin a mobilizují tělo k okamžité akci vedoucí k odstranění stresoru, který jejich nárůst způsobil. Tělo se snaží se změnou teploty vypořádat a chránit hlavně jádro těla. A tak se zvýší tepová frekvence, napětí svalů a tělo omezí činnosti, které teplo spotřebovávají.

Pravidelné otužování a saunování přispívají ke zdraví srdce a cév, k lepšímu prokrvení a snižují bolest kloubů a svalů. Již po 30ti vteřinách otužování ve sprše nebo kádi tělo produkuje až o 250 % víc endorfinů a dopaminu. Proto budeš po zbytek dne mít lepší náladu, budeš se lépe soustředit a chovat se cílevědoměji.

Využij kombinaci tepla a chladu i k nakopnutí metabolismu. Při saunování se tělo zbavuje toxinů a zahřátý organismus lépe zpracovává tuky. Následné zchlazení zase podporuje spalování kalorií a zrychluje metabolismus. K otužování a saunování vždy přistupuj s rozumem a pomalu navyšuj frekvenci a počet opakování. Nezapomeň po saunování doplnit pitný režim vodou a důležité živiny Manou.

Základní „rovnice” pro komplexní zdraví těla i mysli

Ke zdraví musíš přistupovat individuálně, základní rovnici vedoucí ke kvalitnějšímu životu ale nyní znáš. Zajisti si klidný spánek a plnohodnotnou stravu, snaž se každý den jít aspoň na krátkou procházku, pečuj o své hormony a nezapomínej na blahodárné účinky otužování a saunování pro tělo i mysl. Skvělý pocit a více energie se dostaví co nevidět. Na cestě k vitálnějšímu životu Tě Mana vždy podrží.

Liquid error (sections/pf-578757a0 line 195): product form must be given a product
Liquid error (sections/pf-578757a0 line 216): product form must be given a product
Liquid error (sections/pf-578757a0 line 237): product form must be given a product
Liquid error (sections/pf-578757a0 line 258): product form must be given a product

Zdroje:

[1] Libor Mattuš (2022) Otužování: Kompletní průvodce chladem.
https://codeoflife.cz/telo/chlad/otuzovani/

[2] Crystal L. Coolbaugh, Bruce M. Damon (2019) Cold exposure induces dynamic, heterogeneous alterations in human brown adipose tissue lipid content.
https://www.nature.com/articles/s41598-019-49936-x

[3] Jillian Kubala, MS, RD, Ariane Lang, Bsc (2022) 10 Natural Ways to Balance Your Hormones.
https://www.healthline.com/nutrition/balance-hormones

[4] Státní zdravotní ústav: Spánek a zdraví.
https://www.nzip.cz/clanek/216-spanek-a-zdravi

[5] I-Min Lee, MBBS, ScD1, Eric J. Shiroma, Masamitsu Kamada, PhD (2019) Association of Step Volume and Intensity With All-Cause Mortality in Older Women.
https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2734709

[6] WHO (2022) Physical activity.
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/physical-activity

[7] Andrew Huberman, Ph.D. podcasts.
https://hubermanlab.com/