Mana je nutričně kompletní jídlo plné bílkovin, vitamínů, minerálů a všech potřebných živin. Vyvinuta tak, aby nahradila snídani, oběd nebo třeba svačinu. Jedno jídlo nebo klidně všechny. Záleží na tobě.
Manu vyvíjí v laboratoři tým českých vědců a odborníků z oblasti potravinářství a chemie přímo v pražském výrobním závodě. Složení Many je postaveno na dvou vlastních klinických, které vznikly ve spolupráci s Karlovou univerzitou, dále na bázi klinických studií Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), Světové zdravotnické organizace (WHO) a zkušenostech z klinické medicíny.
Složení potravin neustále vyvíjíme a přizpůsobujeme současnému vědeckému poznání, a proto pravidelně vydáváme novou, vylepšenou verzi nutričního složení našeho jídla. V současnosti se jedná o verzi Mark 6.
Unikátní kombinace šesti zdrojů rostlinných bílkovin podpoří růst tvé svalové hmoty a správnou regeneraci. Jedna porce drinku ti dodá 17 g kvalitních bílkovin a kompletní aminokyselinové spektrum. Jako zdroj proteinu používáme izolovanou sojovou a hrachovou bílkovinu, ovesný, konopný, rýžový protein a také protein ze sladkovodní řasy.
Zdravé tuky v Maně pomáhají regulovat cholesterol v krvi a dodají ti tu správnou energii pro tvé tělo i mozek. Jedna porce drinku obsahuje 16 g tuků z oleje z mořských řas (bohaté na Omega 3 EPA a DHA), kokosového, slunečnicového, řepkové a lněného oleje, fosfolipidy ze sojového lecitinu a navíc také tuky z ovsa. Unikátní směs rostlinných olejů v Maně je zdrojem důležitých vitamínů rozpustných v tucích a cenných fytonutrientů jako jsou vitamín E, fytosteroly nebo lutein.
Mana obsahuje Omega 6 a Omega 3 mastné kyseliny ve správném poměru 2:1
V jednom drinku najdeš 4,4 g vlákniny, které podpoří růst a funkci střevních bakterií. Zdroji vlákniny jsou ovesná vláknina s významným obsahem beta-glukanů, rozpustná vláknina z kořene čekanky známá jako inulin, celulóza, mrkvová vláknina a vlákniny z konopí, hrachu, sóji a sladkovodní řasy.
ManaDrink™ je nejen kompletní jídlo, ale také multivitamín, jen v trochu netradiční podobě. Obsahuje kompletní spektrum 14 vitamínů a 24 minerálů, a to včetně například vitamínu B12 vhodného pro vegany. Do nové receptury Mark 6 jsme přidali nové chelatované formy hořčíku, draslíku a zinku, které jsou ještě lépe biologicky vstřebatelné.
Manu řadíme do kategorie potravin s nízkým glykemickým indexem (Gl 29). Je tak skvělým řešením, pokud hledáš jídlo s pomalými sacharidy, které tě nadlouho zasytí a bude tělu postupně uvolňovat energii. Manou tedy můžeš nahradit běžné potraviny, a to bez obav ze zatížení organismu vyšším rizikem rozvoje obezity a cukrovky.
Graf zobrazuje průměrné absolutní hodnoty glykemií v čase. Data jsou zobrazena jako průměr ± SEM; p < 0.0001 pro interakci čas vs. test, two-way ANOVA.
Z celkového energetického zastoupení živin v Maně představuje množství bílkovin 21 %, sacharidů 35 %, a tuků 44 %. Tento poměr je ve shodě s doporučeními Evropského úřadu pro bezpečnost potravin a nejnovějšími klinickými studiemi zabývajícími se moderní výživou.
Množství aminokyselin v denní porcí (6x drink) ManaDrink™ (AA g/100 g protein)
Množství aminokyselin v referenčním proteinu dle WHO (AA g/100 g protein)
Olej z mořských řas podporuje činnost srdce, mozku a vidění. Obsahuje omega-3 nenasycené mastné kyseliny DHA a EPA, které mají příznivé účinky při denním příjmu alespoň 250 mg. Denní porce ManaDrink™ dodá tvému tělu 1122 mg těchto kyselin, z toho 1080 mg DHA.
IIsomaltulosa (Palatinose™) je pomale vstřebatelný disacharid z bílé cukrové řepy. V Maně používáme isomaltulosu místo cukru, což vede k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po její konzumaci. Navíc se tak snižuje riziko srdečních chorob a cukrovky. Glykemický index Many je 29, a proto ji řadíme mezi potraviny s nízkou sacharidovou zátěží.
Mana obsahuje těchto šest druhů vlákniny: ovesnou vlákninu s významným obsahem beta-glukanů, rozpustnou vlákninu z kořene čekanky (inulin), mrkvovou vlákninu, celulózu, vlákninu z konopí, hrachu, sóji a sladkovodních řas. Všechny tyto typy vlákniny podporují růst a funkci našich přátelských bakterií ve střevech. Beta-glukany z ovsa také pomáhají udržovat normální hladinu cholesterolu v krvi.
Lněný olej je bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které působí protizánětlivě, chrání mozek proti stárnutí a snižují hladinu cholesterolu. Používáme za studena lisovaný lněný olej s technologií bezkyslíkaté atmosféry během všech částí výrobního procesu. Což je prevence proti nežádoucí peroxidace oleje. Tento olej má nejvyšší koncentraci omega-3 mastných kyselin z rostlinných olejů.
Slunečnicový olej pomáhá chránit naši kůži a tkáně před oxidativním stresem. Olej ze slunečnicových semínek obsahuje významné množství mononenasycených (MUFA) a polynenasycených (PUFA) mastných kyselin jako jsou omega-9 a omega-6 mastné kyseliny. Tento olej je navíc bohatým zdrojem antioxidantu vitaminu E a fytosterolů.
Kukuřice je výborným zdrojem sacharidů, které dodají našemu tělu rychle využitelnou energii. Kukuřičné zrno je vstupní surovinou při produkci velmi čistých a dobře definovaných oligosacharidů. Kukuřičné sacharidy v kombinaci s ostatními ingrediencemi v Maně přispívají k příjemné jemnosti produktu.
V jedné porci Many je obsaženo 17 g komplexních bílkovin. Používáme nutričně i chuťově vyváženou směs proteinů ze soji, hrachu, ovsa, sladkovodních řas, hnědé rýže a konopí. Výsledkem je plně rostlinný protein s kompletním aminospektrem, který podpoří růst a regeneraci tvých svalů.
Sojový lecitin je zdrojem fosfatidylcholinu, tedy cenného nutrientu cholin, který pomáhá zlepšovat naši pamět. Tento biologicky významný lipid je nezbytným stavebním blokem nervových a mozkových buněk. Zároveň lecitin vykazuje výborné emulgační vlastnosti.
Řepkový olej přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi a to díky bohatému zastoupení omega-3 kyseliny alfa-linolenové. Rovněž obsahuje omega-6 mastné kyseliny. Řepkový olej je výtečným zdrojem v tuku rozpustných vitamínů a také fytonutrientů jako jsou fytosteroly a lutein.
Unikát mezi přírodními oleji. Kokosový olej poskytuje celému tělu a mozku rychle využitelnou energii. Naše tělo ho dokáže dobře spalovat. Kokosový olej, který používáme, je jak organický, tak lisovaný za studena. Má příjemnou vůni, pevnou konzistenci a je bohatý na mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem (MCFA) - zejména kyseliny laurové, myristické, kaprylové a kapronové. Obsahuje pouze malé množství vyšších nasycených mastných kyselin.