novinky

18. srpen 2022

Přecházíme na nové, ekologičtější obalové materiály. Zároveň ušetříme další tuny papíru

Určitě víš, že Mana neprospívá pouze tvému zdraví, ale také planetě. Klíčem je 100% rostlinné složení založené na maximální nutriční hodnotě surovin v poměru k jejich ekologické stopě. Neméně důležité jsou však obaly, které optimalizujeme od samotného vzniku Many. Dlouhodobým cílem je minimalizovat odpad a maximalizovat jeho biologickou rozložitelnost. V tomto směru jsme nyní učinili další významný krok, který už brzy uvidíš na vlastní oči! Jak budou nové obaly vypadat, proč jsou ekologičtější a kolik odpadu ušetříme? Všechny změny – i jejich výhody – přinášíme sepsané v tomto článku.

Bílé krabice měníme za hnědé a barevný tisk za černý

Pokud si Manu objednáš dnes, případně zítra nebo kdykoli poté, už nedorazí v bílé, ale v hnědé krabici – odborně se tomu říká nebělený kraft. Přechod z bělené krabice na nebělenou je zřejmý – hnědý papír neprochází procesem bělení chemikáliemi. Jinými slovy, je ekologičtější. Pokud dáš například nebělený hnědý papír do zahrady, během několika týdnů se stane součástí půdy a nezůstanou po něm žádné stopy. Tento druh odpadu ovšem patří správně do modrého kontejneru na papír, aby se mohl zrecyklovat až 10krát.

Výhodou není jen efektivnější recyklace, ale také výroba. Hnědý kraftový papír a karton jsou natolik rozšířeny, že je jejich výroba mimořádně úsporná. Pokud chce firma snížit svoji uhlíkovou stopu, hnědý papír a karton jsou ta nejlepší volba.

Další novinkou je přechod ze čtyřbarevného ofsetového tisku na ekologičtější, jednobarevný tisk vodovými barvami. Důvod je znovu jednoduchý. Přímý jednobarevný tisk šetří zdroje i spotřebu energií a na rozdíl od barevného ofsetového tisku splňuje nejpřísnější ekologická kritéria. Nově ti tedy Mana nepřijde v bílé krabici s barevným tiskem, ale v ekologičtějším hnědém balení potištěném černým inkoustem.

Recyklujeme již recyklované

Místo klasického běleného papíru tedy používáme ekologičtější variantu hnědého kraftového papíru, jehož výroba je z mnoha hledisek ekologicky úspornější. Abychom ale úsporu zvýšili na maximum, na první 4 vrstvy kartonu volíme 100% recyklovaný papír. Co to znamená? Že k výrobě použijeme pouze 30% nově vyrobeného kraftového papíru, zbytek je recyklát!

Optimalizujeme balení ManaPowderu. Ušetříme 7 tun papíru ročně!

Další skvělou novinkou je optimalizace krabic, do kterých balíme ManaPowder. Jak asi víš, každé balení ManaPowderu obsahuje 7 sáčků s obsahem pěti porcí. Zmenšením krabic ušetříme 1 000 m2 lepenky ročně a zároveň dosáhneme lepšího zabezpečení produktu při přepravě. Jak by řekl klasik, sáčky nebudou v menší krabici létat. :)

Tím však naše ekologické inovace nekončí. Díky vylepšené struktuře a odolnosti nových krabic již není nutné balit ManaPowder do další ochranné krabice. Pokud si tedy ode dneška objednáš ManaPowder samostatně, přijde ti ve vlastní krabici bez dalšího kartonu. Ročně tak ušetříme 7 tun papíru!

Mana tak znovu dokazuje, že je komplexním řešením s konkrétními odpověďmi na otázky týkající se efektivní výživy lidí dnes i v budoucnosti. Více o naší misi.

Section
Drop element here