Dnes je Den Země. Zavádíme „zelenou dopravu“, a to až do konce dubna zdarma!

Dnes je Den Země. Zavádíme „zelenou dopravu“, a to až do konce dubna zdarma!

Každý rok si 22. dubna připomínáme výročí jedné z prvních globálních iniciativ, která dala vzniknout základům moderního hnutí na ochranu a zachování životního prostředí – Den Země. Hlavní myšlenkou je inspirovat jednotlivce, komunity, podniky a vlády z celého světa, aby jednali a pomohli zachovat planetu pro příští generace. I přesto, že jsme se v tomto ohledu od roku 1970, kdy se konal první Den Země, posunuli o opravdu velký krok, stále máme před sebou kus práce. A co děláme my v Maně? Nejenže používáme ekologicky šetrné suroviny s nízkou uhlíkovou stopou, ale podnikáme i kroky na inovaci naší výroby a redukci obalového materiálu. Nyní navíc zavádíme tzv. zelenou dopravu, kterou až do konce dubna nabízíme úplně zdarma! V článku se dozvíš co vlastně zelená doprava znamená, ale i to, co před více než 50 lety zmíněnou globální iniciativu odstartovalo a jaké konkrétní kroky lidstvo v ochraně životního prostředí učinilo.

Mezinárodní Den Země se v současné době slaví po celém světě už ve více než 190 zemích. Z původně politicko-ekologické události se tak postupem času stal Den Země společensko-ekologickým svátkem, který usiluje o pozitivní změnu v ochraně životního prostředí v globálním měřítku. 

Co celou událost odstartovalo?

První zmínka se objevuje v roce 1969, kdy mírový aktivista John McConnell navrhl na konferenci UNESCO v San Franciscu, aby byl stanoven den, který bude věnován Zemi a konceptu míru. Oficiální Den Země vznikl nicméně až o rok později jako environmentalistické hnutí symbolizující dlouhodobé zanedbávání této problematiky. Znečišťování ovzduší spojené s rozvojem amerického průmyslu, devastování lesů, oceánů i živočišných druhů, stejně jako neustále probíhající války ve Vietnamu a další incidenty upoutaly pozornost celostátních médií a lidé po celých Spojených státech začali projevovat silnou nespokojenost se situací. 

V reakci na pobouření veřejnosti proti devastování planety vystoupil v USA jako jeden z prvních senátor Gaylord Nelson, který vyzval celý národ k „osvětě” zaměřené na vzdělávání o životním prostředí. Účast byla obrovská. Vznikl tak politicko-ekologický happening a vůbec první Den Země, který inspiroval přes 20 milionů Američanů (v té době 10 % z celkové populace Spojených států) vydat se do ulic, parků a sálů, aby demonstrovali proti dopadům 150 let průmyslového rozvoje. 

Tisíce vysokých škol a univerzit organizovaly protesty proti zhoršování životního prostředí a ve městech a obcích se konaly masivní shromáždění od pobřeží k pobřeží po celých Spojených státech. Skupiny, které bojovaly proti únikům ropy, znečišťujícím továrnám a elektrárnám, nebezpečným splaškům, toxickým skládkám, pesticidům, dálnicím, ztrátě divočiny a vymírání divoké zvěře, si najednou uvědomily, že sdílejí společné hodnoty.

A věci se najednou začaly dávat do pohybu. Byly přijaty zákony na ochranu vod, záchranu ohrožených druhů i omezení toxických látek vypouštěných do ovzduší. Rovněž to pomohlo vytvořit politické klima příznivé pro vytvoření Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) a Agentury pro ochranu životního prostředí USA (EPA). Iniciativa k oslavám Dne Země od roku 1970 nevídaně rostla – v roce 1990 se k Americe přidal i zbytek světa a 22. duben se tak stal mezinárodním symbolem uznání důležitosti péče o životní prostředí a přijetí odpovědnosti za správu národních zdrojů. Společně tak více než 50 let bojujeme o lepší zítřky celé naší planety. 

Spouštíme „zelenou dopravu”, a to až do konce dubna zdarma!

Být ohleduplní k planetě pro nás znamená uvádět do praxe konkrétní řešení, která jsou investicí nejen do našeho života, ale i do života příštích generací. Nejenže hledáme obnovitelné zdroje energie a používáme ekologicky šetrné suroviny od osvědčených výrobců a distributorů, ale podnikáme i kroky na inovaci naší výrobní linky a redukci obalového materiálu. 

V roce 2018 jsme s příchodem ManaPowderu generace Mark 5 zredukovali spotřebu plastů o 50 % a papíru o 20 %. V roce 2020 jsme zavedením Family Packu snížili spotřebu papíru o 87 % a plastů o 76 % (jde o několik tun!). Více o tom, jakým způsobem přispíváme k ochraně životního prostředí se můžeš dočíst zde a taky zde.

Ve spolupráci se společností GLS nyní navíc zavádíme tzv. zelenou dopravu – ThinkGreen. Principy ThinkGreen prostupují všemi procesy doručování, a to od zavádění ekologických vozidel na alternativní pohon přes efektivní plánování přepravy až po výstavbu nových ekologicky šetrných budov. Cílem této služby je odpovědné využívání zdrojů, snižování emisí a optimalizace odpadového hospodářství. Což je něco, co jde ruku v ruce i s naší vizí lepší budoucnosti. GLS navíc výnos z této služby investuje do nevládních projektů, které podporují výsadbu stromů.

Při příležitosti výročí Dne Země nyní na našem e-shopu nabízíme možnost této dopravy až do konce dubna úplně zdarma! 

* Neplatí pro ManaBurger, jelikož služba ThinkGreen neumožňuje převoz mražených produktů.

Zdroje: 

[1] EarthDay.org. The history of Earth Day.
https://www.earthday.org/history/

[2] National Ocean Service. When Was the First Earth Day?
https://oceanservice.noaa.gov/facts/earth-day.html

[3] History.com (2021) Earth Day 2021.
https://www.history.com/topics/holidays/earth-day

The Latest posts

Užij si atraktivní kombinace Many za výhodnou cenu

Užij si atraktivní kombinace Many za výhodnou cenu

Láska napříč vesmírem: Čerstvá chuť jahod a sametové Many jako dokonalý pár

Láska napříč vesmírem: Čerstvá chuť jahod a sametové Many jako dokonalý pár

„Go Bananas!“ s šíleně dobrou banánovou novinkou Many

„Go Bananas!“ s šíleně dobrou banánovou novinkou Many