Jak jsme dokázali, že má Mana tak dlouhou trvanlivost?

Jak jsme dokázali, že má Mana tak dlouhou trvanlivost?

Manu jsme již od počátku vyvíjeli jako jídlo „all-in-one”. Celá produktová řada tedy není jen chutná a nutričně kompletní, ale také vysoce trvanlivá a zároveň šetrná k životnímu prostředí. ManaDrink a ManaPowder nevyžadují chlazení, a tak je možné vzít si je kamkoli s sebou. ManaBurger je zmražený – ideální na domácí grilovačku. Jak jsme dokázali vyvinout tak nutričně bohaté a zároveň trvanlivé jídlo bez použití umělých konzervantů?


Aby bylo možné udržet Manu čerstvou, je potřeba vyhnout se chemickým změnám surovin – zejména oxidaci citlivých surovin a následným vzájemným reakcím složek. Dále je třeba zabránit mikrobiální kontaminaci a související degradaci ingrediencí. Při těchto procesech by se zhoršovala senzorická jakost produktů a také snižoval obsah živin, například vitamínů. Řešením byl výběr prvotřídních ingrediencí, použití vysokého množství přírodních antioxidantů, které zabraňují oxidaci a především i volba kvalitního obalového materiálu, který chrání obsah před vlhkostí, UV zářením, před kyslíkem, mikroorganismy a dalšími faktory, které by mohly Manu znehodnotit.

Jak jsou na tom konkrétní produkty?

ManaBurger je první nutričně kompletní burger na světě a navíc z rostlinných surovin. Složením je masu tak blízký, že je nutné ho stejně pečlivě zpracovávat a mrazit na -18 °C, než ho zabalíme do polyethylenového sáčku a papírového přebalu a odešleme na suchém ledu k vám. Při dodržení hlubokého zmrazení vydrží díky propracované technologii výroby a svému složení čerstvý jeden rok.

ManaPowder je balen do třívrstvých sáčků PET/ALU/PE, které balíme do papírové krabice, vyrobené z 80 – 90 % z evropského recyklovaného papíru. Kvalitu našich produktů neustále laboratorně testujeme, a tak se nám povedlo prodloužit trvanlivost u nové verze práškové Many Mark 6 o celých šest měsíců, a to na rok a půl (z původních 12 měsíců). Vysoké stability dosahuje prášek nejen díky vysoce kvalitnímu obalu, ale také díky obsahu přirozených antioxidantů, jako jsou vitamín C, tokoferoly, lecitin a flavonoidy v optimálním poměru.Trvanlivost otevřeného sáčku ManaPowderu je 1 měsíc. Smyslem sáčku je ochránit potravinu po celou dobu trvanlivosti před vnějšími vlivy, proto po každém použití Many lze sáček uzavřít ziplockem. Právě dlouhá trvanlivost totiž zvyšuje pravděpodobnost zkonzumování veškerého vyprodukovaného Mana prášku, čímž se zamezí plýtvání zdroji a produkci nesmyslného odpadu.

Papírová krabice z 80 – 90 % z evropského recyklovaného papíru.

A co ještě ekologičtější balení pro ty nejvěrnější uživatele?

V březnu 2020 jsme spustili Family Pack – balení práškové Many pro čtyřčlennou rodinu na týden. To je „ekologická bomba“ – 12 kg Many v jednom dvouvrstvém pytli. 12 Family Packů dospělému člověku zabezpečí nutričně kompletní jídlo na celý rok, stačí přidat vodu a protřepat. Oproti balení v sáčcích se mohou zákazníci těšit z 8x menšího množství papíru a 4x méně plastů! Zvolili jsme kombinaci papírového pytle a neprodyšné fólie PA/PE, která má vynikající mechanické a bariérové vlastnosti vůči průniku plynů a vnějším vlivům. Obě vrstvy lze snadno třídit jako papír a plast. Po otevření má prášek trvanlivost 1 měsíc, proto jej doporučujeme přesypat do vzduchotěsné nádoby a skladovat v temnu. Trvanlivost takto přesypaného prášku je minimálně 6 měsíců od otevření původního obalu.

ManaDrink stačí otevřít a vypít. Pro zajištění stability jej musíme sterilizovat procesem UHT, při kterém se obsah krátce zahřeje nad 130 °C, čímž dojde ke zničení případných mikroorganismů. Teplota i doba působení je nastavena co nejšetrněji s ohledem na zachování maxima zdraví prospěšných živin a na některé procesy, které nutriční hodnotu drinku ještě zvyšují.

Daní za uživatelskou přívětivost ManaDrinku je nutnost použití komplexního obalu TetraPak, který se skládá ze 75 % z celulózy a několika dalších vrstev hliníkové a polyethylenové fólie. Samotný obal je před naplněním sterilizován. Díky tomu dokáže Manu uchovat po dobu 12 měsíců, a zachovat tak chuť i nutriční obsah drinku. Po otevření je ManaDrink určen k okamžité spotřebě, případně jej lze uchovávat v lednici.

Proč jsme zvolili takto náročný obal? Je obal recyklovatelný, nebo ho lze ještě nějak využít?

Výhodou obalu ManaDrinku je dokonalá ochrana produktu. To nám umožňuje Manu vyrábět bez použití jakýchkoliv umělých konzervantů. Tyto obaly se běžně částečně recyklují, rozemílají se a separují, papírová složka se využívá dále na výrobu papíru a polyethylen s hliníkem se obvykle využívají jako palivo v cementárnách, kde se hliník stává součástí vznikajícího cementu.Tím se nahrazují drahá paliva.

Způsobů, jak snížit ekologický dopad používání daného materiálu, je mnohem více – v současné době je řada technologií, které pyrolýzou rozloží všechny směsné obaly na využitelný plyn či kapalnou frakci podobnou ropě. Z nich lze vyrobit celou řadu produktů, od vitamínu A po železo včetně benzínu, nafty i vstupních monomerů pro výrobu zmíněných obalových materiálů – celý proces je možné stále opakovat. Jde tedy o další možnost materiálového využití.

Co konkrétního pro snížení ekologické zátěže obaly děláme?

Uvědomujeme si ekologickou zátěž obalů, a proto nadále hledáme nové způsoby, jak snižovat množství odpadů a také jak využívat více energie, materiálů i ingrediencí ze skutečně obnovitelných zdrojů ve všech výrobních procesech. S příchodem ManaPowderu generace Mark 5 jsme zredukovali velikost balení o 20 % a podíl plastů o 50,2 %. V roce 2020 jsme zavedením Family Packu snížili spotřebu papíru o 87 % a plastů o 76 % (jde o několik tun!).

Přestože je v tomto před námi ještě dlouhá technologická cesta, snažíme se dělat maximum a uvádět do praxe řešení, která jsou investicí do lepší budoucnosti. Cesty k ekologicky šetrnému stavu a udržitelnosti jsou postupné a musí být výsledkem celostního pohledu na věc. Ne jen pouhé ideologie bez prováděcích technologií a provázání potřeb přírody i člověka. Naším dlouhodobým cílem je dosáhnout jednoho dne bodu, kdy budeme všechny nutričně plné produkty vyrábět v uzavřeném řetězci a s téměř nulovou environmentální stopou.

Marek, Research & Development

The Latest posts

Užij si atraktivní kombinace Many za výhodnou cenu

Užij si atraktivní kombinace Many za výhodnou cenu

Láska napříč vesmírem: Čerstvá chuť jahod a sametové Many jako dokonalý pár

Láska napříč vesmírem: Čerstvá chuť jahod a sametové Many jako dokonalý pár

„Go Bananas!“ s šíleně dobrou banánovou novinkou Many

„Go Bananas!“ s šíleně dobrou banánovou novinkou Many