blogy

27. června 2023

Podporuj imunitu kombuchou

ManaPowder Mark 8 nově s přídavkem kombuchy

Pravidelně chodíš na procházky, piješ dostatek vody a staráš se o svoji duševní pohodu? Neodmyslitelnou součástí zdravého životního stylu je i pestrý jídelníček. Mana dodává veškeré živiny včetně vyváženého množství 16 vitaminů a 17 minerálů v jejich nejkvalitnějších bioaktivních formách. Nově jsme do ManaPowderu Mark 8 přidali také kombuchu. Ta má mnoho pozitivních účinků, mimo jiné i pro imunitní systém.

Kombucha - superhrdinský antioxidant

Nový ManaPowder Mark 8 se může pochlubit ještě výkonnějším složením. Klíčovou novinkou je v ManaPowderu přídavek kombuchy. Kombucha je fermentovaný výluh ze zeleného čaje. K fermentaci se užívá symbiotická kultura bakterií a kvasinek. V Maně používáme lyofilizovaný prášek tohoto výluhu. Kombucha má velice zajímavé účinky pro zdraví těla. Pochází z Asie, kde se kombuše díky jejím vlastnostem přezdívá elixír nesmrtelnosti nebo života.

Kombucha obsahuje velké množství vitamínů, které jsou klíčové pro udržení imunitního systému. Jedná se hlavně o vitaminy skupiny B (B1, B2, B3, B6, B12, kyselinu listovou) a vitamín C. Při fermentaci navíc vznikají organické kyseliny –⁠ kyselina octová a kyselina glukuronová, které působí antimikrobiálně a tím bojují proti růstu špatných bakterií.

V souvislosti s Manou jsi už určitě slyšel o polyfenolech. U kombuchy připravené ze zeleného čaje se jedná zejména o katechiny a flavonoidy, které mají vysoké antioxidační účinky a snižují záněty. Jako antioxidant chrání kombucha před působením volných radikálů. Ty mohou prostřednictvím oxidačního stresu urychlovat stárnutí nebo vznik a rozvoj různých chronických nemocí. Kombucha se řadí k nápojům, které mohou přispět k prevenci rakoviny nebo kardiovaskulárních onemocnění, protože podporuje snižování hladiny „špatného“ LDL cholesterolu.

ManaPowder | Origin
ManaPowder | Origin
ManaPowder | Origin
Novinka

ManaPowder | Origin

Liquid error (sections/pf-9844aec1 line 173): Could not find asset snippets/klavio-product.liquid

Vyvážené množství rozpustné i nerozpustné vlákniny z 8 rostlinných zdrojů v Maně a obsah omega-3 mastných kyselin pomáhají udržovat zdravá střeva a tím i psychickou pohodu. Nově k nim můžeš počítat i kombuchu, kterou jsme přidali do ManaPowderu Mark 8.

Koupit

Dobré bakterie podpoří trávení i psychiku

Známá je kombucha i pro své probiotické účinky. Tím, že vyživuje a zvyšuje množství přátelských střevních bakterií, snižuje množství těch špatných. Udržování této rovnováhy má pozitivní vliv na trávicí systém a správné fungování střev.

Australská studie z února roku 2023 prokazuje, že kombucha⁠ působí i preventivně proti cukrovce. Studie byla provedena na jedenácti zdravých osobách. Všem byl podáván stejný pokrm s vysokým obsahem sacharidů. Jedna část k jídlu popíjela vodu či neslazenou šťávu, druhá kombuchu ze zeleného čaje. Po odebrání krve v intervalech po 15 minutách po dobu dvou hodin poté, co vše zkonzumovali, byly srovnány výsledky. Těm, kteří s jídlem pili kombuchu, byl naměřen glykemický index 68 a inzulinový index 70. Ostatním byl naměřený GI 84-86 a II 81-85, tedy vyšší. Dle studie by tedy pití kombuchy mohlo mít pozitivní vliv na zdraví. Tím, že zlepšuje hladinu glukózy v krvi po jídle a tedy potlačuje vznik inzulinové rezistence, působí nejen jako prevence proti cukrovce, ale může předcházet i kardiovaskulárním onemocněním.

Zdraví prospěšné bakterie podporují nejen zažívání, ale taky tvoji psychiku. Proto se probiotikům někdy říká psychobiotika. Doslova jsou schopné ovlivnit tvůj pocit štěstí a náladu i zmírnit pocit stresu, a to nepřímo vede k zlepšení spánku a tím opět k lepší obranyschopnosti těla. Dále zdraví mikrobiomu zmírňuje záněty a může podpořit hubnutí.

Mana obsahuje vyvážené množství rozpustné i nerozpustné vlákniny z 8 rostlinných zdrojů. Důležitým zdrojem je ovesná vláknina s významným obsahem beta-glukanů, které mají příznivé účinky na udržování normální hladiny cholesterolu. Vláknina a beta-glukany obecně podporují stabilitu střevního mikrobiomu. Více o vlivu vlákniny a probiotik na tvé zažívání a psychiku se dočteš v tomto článku.

Úklid ve tvém těle: podpoř očistu jater kombuchou

Játra jsou fascinující orgán, který vykonává až 500 různých úkolů současně. Jsou hlavním filtrem těla. Filtrují krev, zachycují toxiny, bakterie, chemikálie, neutralizují je a třídí. Potom je za pomoci žluči a ostatních vylučovacích orgánů musí dostat z těla pryč. Aby tvá játra správně fungovala, můžeš je podpořit tím, že je nebudeš zbytečně zatěžovat (hlavně nezdravým tučným a slaným jídlem či alkoholem) a zařadíš pravidelnou očistu.

K takovým podpůrným metodám můžeš počítat např. pití vody s citronem (stačí už 4 lžíce citronové šťávy na jednu sklenici vody) a cvičení nebo saunování (záměrným pocením podporuješ vylučování toxinů z těla). Skvělou potravinou, která stimuluje detoxikaci jater díky obsahu organických kyselin a enzymů, je i kombucha.

ManaPowder | Lime Cake
ManaPowder | Lime Cake
ManaPowder | Lime Cake
Novinka

ManaPowder | Lime Cake

Liquid error (sections/pf-9844aec1 line 194): Could not find asset snippets/klavio-product.liquid

Již osmá generace ManaPowderu má ještě výkonnější složení. Velkou novinkou je přídavek kombuchy s antioxidačními a detoxikačními vlastnostmi. Naši nejnovější příchuť Lime Cake s povzbuzujícími tóny limetky budeš moct ochutnat již od druhé půlky července.

Koupit

Podporuj imunitu Manou po celý rok

Pokud si chceš udržet fyzické zdraví po celý rok, bez kvalitního zdroje živin se tvé tělo neobejde. Mana dodává přesně vyvážené množství makro a mikroživin, včetně 33 vitamínů a minerálů, omega-3 a 6 mastných kyselin a 108 cenných bioaktivně účinných látek v těch nejkvalitnějších formách pro bezchybné fungování tvého těla a neprůstřelnou imunitu.

Tyto látky v Maně podporují imunitu a efektivně bojují proti nemocem:

  • vitamíny A a E poskytují antioxidační ochranu
  • vitamíny B6 a B12, které by měly doplňovat hlavně osoby s alternativním způsobem rostlinné výživy
  • vitamín C neboli kyselina askorbová přispívá k normální funkci imunitního systému a podporuje regeneraci
  • vláknina pro podporu zdravých střev a tvorbu přátelských bakterií
  • zinek výrazně snižuje riziko infekcí
  • selen je obsažen v mnoha enzymech s antioxidačními vlastnostmi, tedy pomáhá udržovat obranyschopnost organismu
  • adaptogeny (sojový lecitin v Maně) zvyšují celkovou odolnost organismu
  • polyfenoly – přírodní antioxidanty s protizánětlivými účinky
  • nově v ManaPowderu Mark 8 přídavek kombuchy
ManaPowder | Origin
ManaPowder | Origin
ManaPowder | Origin

ManaPowder | Origin

od

50 Kč

za porci

Koupit

35 porcí v balení

400 kcal v jedné porci

neutrální, vanilkovo-ovesná

na doma, na kempování,
do práce, na dovolenou

přizpůsobíš si hustotu

ideální základ do smoothies
suchý základ do těst

bez potřeby chlazení

trvanlivost 18 měsíců

Zjistit více >
ManaDrink | Origin
ManaDrink | Origin
ManaDrink | Origin

ManaDrink | Origin

od

89 Kč

za porci

Koupit

12 porcí v balení

330 kcal v jedné porci

neutrální, vanilkovo-ovesná

na služební cesty, do
auta, do školy, na túry

můžeš rovnou vypít

nejkompaktnější
jídlo v nabídce

bez potřeby chlazení

trvanlivost 8 měsíců

Zjistit více >
Liquid error (sections/pf-9844aec1 line 236): product form must be given a product
ManaDrink | Choco
ManaDrink | Choco
ManaDrink | Choco

ManaDrink | Choco

od

89 Kč

za porci

Koupit

12 porcí v balení

330 kcal v jedné porci

božsky čokoládová

na služební cesty, do
auta, do školy, na túry

můžeš rovnou vypít

kakao nabité
antioxidanty 

bez potřeby chlazení

trvanlivost 8 měsíců

Zjistit více >

Zdroje:

[1] Cleveland Clinic (2023) Is Kombucha Good for You?
https://health.clevelandclinic.org/what-are-kombuchas-health-benefits-and-how-much-can-you-safely-drink/

[2] Rania F. Ahmed, Mohamed S. Hikal, Khadiga A. Abou-Taleb (2020) Biological, chemical and antioxidant activities of different types Kombucha
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S057017832030018X

[3] Joe Leech, MS (2023) 8 Evidence-Based Health Benefits of Kombucha
https://www.healthline.com/nutrition/8-benefits-of-kombucha-tea

[4] Karolina Jakubczyk, Justyna Kałduńska, Joanna Kochman, and Katarzyna Janda (2020) Chemical Profile and Antioxidant Activity of the Kombucha Beverage Derived from White, Green, Black and Red Tea
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7278673/

[5] Michaela Javůrková (2022) Kvašený nápoj kombucha a jeho účinky na lidské zdraví
https://dk.upce.cz/bitstream/handle/10195/80273/JavurkovaM_Kvaseny_napoj_LC_2022.pdf?sequence=1

[6] Fiona S. Atkinson, Marc Cohen, Karen Lau and Jennie C. Brand-Miller (2023) Glycemic index and insulin index after a standard carbohydrate meal consumed with live kombucha: A randomised, placebo-controlled, crossover trial
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2023.1036717/full

[7] Jiří Votava (2020) K čemu máme játra a jak je posílit?
https://www.brainmarket.cz/nase-novinky/k-cemu-mame-jatra-a-jak-je-posilit/