Co je to glykemický index potravin? Proč je důležitý a jak je na tom Mana?

Co je to glykemický index potravin? Proč je důležitý a jak je na tom Mana?

Na to, aby náš organismus mohl normálně fungovat a plnit všechny životní funkce, potřebuje energii. Tu nám v potravinách dodávají především sacharidy, respektive cukry a zčásti i tuky a bílkoviny. Příjem sacharidů – hlavně těch jednoduchých – nám ale může stejně tak i uškodit a vést k obezitě či diabetu. Glykemický index (GI) potravin je přitom jednoduchý ukazatel, který nám říká, jak se sacharidy obsažené v potravě chovají v našem organismu. Co přesně tedy glykemický index znamená a co to vypovídá o Maně, která má GI 29?

Co je to glykemický index?

Zjednodušeně řečeno, glykemický index vyjadřuje na stupnici od 0 do 100, jak rychle způsobí daná potravina zvýšení glykémie, tedy hladiny cukru v krvi. Hodnota glykemického indexu se u různých potravin obsahujících sacharidy může výrazně lišit. Podle GI můžeme jednotlivé potraviny rozdělit do tří základních kategorií:

  • potraviny s nízkým GI (méně než 55)
  • potraviny se středním GI (56 - 69)
  • potraviny s vysokým GI (více než 70)

Jídla s vysokým GI obsahují sacharidy, které se štěpí a vstřebávají rychle, takže dodají okamžitou energii. O to rychleji se však dostaví pocit hladu. Nejrychlejším cukrem je čistá glukóza (hroznový cukr), která má hodnotu GI 100. Sacharóza, tedy klasický bílý cukr z cukrové řepy, kterým doma běžně sladíme, má GI 68. Na druhé straně, u potravin s nízkým GI se cukr vstřebává do krve pomaleji. Tyto potraviny tak zasytí na delší dobu a zároveň způsobují menší výkyvy glykémie mezi jednotlivými jídly. To znamená, že jsou vhodné v rámci prevence i léčby diabetu, případně i na krátkodobé hubnutí.

Glykemický index Many

Graf zobrazuje průměrné absolutní hodnoty glykemií v čase. Data jsou zobrazena jako průměr ± SEM; p < 0.0001 pro interakci čas vs. test, two-way ANOVA.

Na čem závisí glykemický index potravin?

GI dané potraviny závisí především na složení sacharidů, které obsahuje. Čím více jednoduchých cukrů a potravin bohatých na škrob, tím vyšší glykemický index. Čím složitější cukry, tím je glykemický index nižší. Složením sacharidů to však ani zdaleka nekončí. Důležitý je také poměr sacharidů s ostatními makroživinami, tedy s bílkovinami a tuky. Přidáním bílkovin a tuků se GI potraviny snižuje. Chléb s máslem má tedy nižší glykemický index než suchý chléb.

Významnou roli hraje i vláknina, která zpomaluje trávení cukrů. Zatímco bílá dlouhozrnná rýže má GI 60, hnědá rýže s vyšším obsahem vlákniny má GI 50. Glykemický index ovlivňuje i technické zpracování potraviny. Perfektním příkladem jsou brambory - pečené brambory mají GI přibližně 80, kdežto vařené pouze kolem 50.

Proč je vůbec dobré glykemický index sledovat?

Konzumace potravin s nízkým GI je obecně výhodná pro všechny zdravé lidi jako prevence civilizačních onemocnění. Hojná konzumace potravin s vysokým GI totiž může vyústit v chronicky zvýšenou hladinu glukózy v krvi (hyperglykémie), která je rizikovým faktorem pro řadu onemocnění, jako jsou diabetes 2. typu, tedy cukrovka či srdečně-cévní onemocnění jako například ateroskleróza. Na druhé straně, dieta založená na potravinách s nízkým glykemickým indexem pomáhá regulovat nejen hladinu cukru v krvi, ale i krevní cholesterol (včetně tzv. špatného LDL cholesterolu), případně podpořit krátkodobé hubnutí.

ManaPowder a ManaDrink jsou i v tomto ohledu výjimečné potraviny

Logicky nás proto zajímal glykemický index v Maně. Před časem jsme se proto spojili s II. interní klinikou 3. lékařské fakulty Karlovy univerzity a s Fakultní nemocnicí Královské Vinohrady v Praze a uskutečnili vlastní klinickou studii. Vzhledem k perfektně vyváženému poměru makroživin podle doporučeních Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), bohatému obsahu vlákniny a komplexnímu spektru sacharidů jsme očekávali dobré výsledky. A nemýlili jsme se. ManaDrink má GI 29, čímž se řadí mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem. Klinická studie je k prostudování dostupná zde. A protože má ManaPowder téměř totožné složení, předpokládáme stejnou, případně velmi podobnou hodnotu GI. 

Jde o výborný výsledek, který potvrzuje nutriční komplexnost Many. Ačkoli Mana není určena jako speciální doplněk stravy na hubnutí, ani k léčebným účelům, GI 29 znamená, že můžeš Manou nahradit kompletně celý jídelníček od snídaně až po večeři a nemusíš se obávat nadměrné sacharidové zátěže.

Na závěr je třeba zdůraznit, že samotný glykemický index nelze vnímat izolovaně. Vždy musí být posouzen v kontextu s ostatními makroživinami a v neposlední řadě i s kalorickým příjmem. O toto jsme se postarali také. Mana je totiž nejen nutričně kompletní a vyvážená, ale díky jednoduchému dávkování ti zároveň umožňuje i jednoduše sledovat tvůj kalorický příjem.

ManaPowder™ Origin

1 899 Kč

  

----

Zdroje:

(1) FAO/WHO Expert Consultation (1997) Carbohydrates in human nutrition. http://www.fao.org/docrep/w8079e/w8079e00.htm 

(2) Mayo Clinic (2020) Glycemic index diet: What's behind the claims. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/glycemic-index-diet/art-20048478

(3) MedicalNewsToday (2019) Glycemic index: Everything you need to know. https://www.medicalnewstoday.com/articles/325660

(4) M L Wang, L Gellar, B H Nathanson, L Pbert, Y Ma, I Ockene, M C Rosal (2014) Decrease in Glycemic Index Associated with Improved Glycemic Control among Latinos with Type 2 Diabetes. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25547339/

(5) D E Thomas, E J Elliott (2010) The use of low-glycaemic index diets in diabetes control. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20420752/

(6) R Sichieri, A S Moura, V Genelhu, F Hu, W C Willett (2007) An 18-mo randomized trial of a low-glycemic-index diet and weight change in Brazilian women. 

(7) M I Zafar, K E Mills, J Zheng, M M Peng, X Ye, L L Chen (2018) Low glycaemic index diets as an intervention for obesity: a systematic review and meta-analysis. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30460737/ 

The Latest posts

Užij si atraktivní kombinace Many za výhodnou cenu

Užij si atraktivní kombinace Many za výhodnou cenu

Láska napříč vesmírem: Čerstvá chuť jahod a sametové Many jako dokonalý pár

Láska napříč vesmírem: Čerstvá chuť jahod a sametové Many jako dokonalý pár

„Go Bananas!“ s šíleně dobrou banánovou novinkou Many

„Go Bananas!“ s šíleně dobrou banánovou novinkou Many