blogy

23. srpen 2022

Beta-karoten: účinný antioxidant, který umí mnohem víc, než jen podpořit opálení tvé pokožky!

Ať už mluvíme o horském treku, festivalech nebo opalovačce na dece u vody, na sluníčko nás to v létě prostě přirozeně táhne. Snažíme se chytit trochu toho letního bronzu, nespálit se a pak si opálení co nejdéle udržet. Beta-karoten nám s tím neuvěřitelně pomáhá! Věděl jsi ale, že je to zároveň geniální antioxidant, který přináší našemu tělu spoustu zdravotních benefitů? Přečti si, jak to vlastně s podpůrnou vlastností beta-karotenu při opalování je a proč se ho organismu doporučuje dodávat nejen v letních měsících. Budeš koukat!

Zázračný karotenoid!

Pojďme se vrátit téměř dvě stě let zpět, do roku 1831, kdy se v laboratoři významného německého vědce H. Wachenrodera odehrál záslužný experiment - podařilo se mu totiž tuto důležitou látku izolovat z mrkve. A odtud i příznačný název beta-karoten odvozený z latinského slova “carota” (mrkev).

Beta-karoten se řadí mezi karotenoidy, tedy pigmenty, kterých se v přírodě vyskytuje zhruba 700 různých druhů. Kromě mrkve ho najdeme i v další zelenině a ovoci jako je papája, meruňky, broskve nebo batáty, ale i špenát, petržel a brokolice. Beta-karoten v přírodě pomáhá s nepostradatelnými procesy jako je například fotosyntéza a podobně důležitý je i pro náš organismus. Naše tělo si ho ale nedokáže samo vytvářet a proto mu ho musíme dodávat. Po přijetí ho přeměňuje na vitamín A, důležitý mikronutrient podporující zdraví očí, imunitního systému a naší pokožky. 

Ovoce, zelenina a trocha kvalitního oleje

Ačkoli v lékárně nalezneme mnoho nejrůznějších doplňků stravy s beta-karotenem, podle odborníků stačí, když budeme konzumovat pestrou paletu ovoce a zeleniny, které nám dodá i další potřebné vitamíny, minerály a rostlinné sloučeniny.

Protože se rozpouští v tucích, zeleninu bohatou na beta-karoten doporučujeme konzumovat vždy s troškou olivového nebo jiným kvalitním, za studena lisovaným olejem. Z evropských olejů je nutričně nejhodnotnější řepkový, představuje tak skvělou lokální volbu. A pokud se chceš v létě před opalovačkou beta-karotenem opravdu pořádně nadopovat, dej si Manu Apricot. Ta obsahuje stejnou dávku beta-karotenu jako dvě krásně zralé meruňky i kvalitní tuky podporující jeho vstřebávání a zároveň ti dodá vyváženou kombinaci 42 rostlinných esenciálních živin, včetně vitamínů a minerálů.

Krásné a bezpečné opálení? Není problém

Už tě někdy napadlo, jak to, že beta-karoten přímo ovlivňuje odstín a výdrž tvého opálení? Je to vlastně docela logické. Beta-karoten je totiž pigment rozpustný v tucích, a tím barví i pokožku a podkoží. Když zároveň začátkem léta po dlouhé zimě vystavíme kůži sluníčku, chrání ji před spálením. Zvýšením příjmu beta-karotenu tak dokážeme předejít prvním problémům s podrážděním kůže a můžeme se hned začít přirozeně opalovat.

Ve studii publikované v The American Journal of Clinical Nutrition v roce 1993 bylo zjištěno, že beta-karoten snižuje poškození pokožky, dodává jí všeobecně zdravější vzhled, a chrání před vznikem pigmentových skvrn či předčasným stárnutím kůže. To chceš!

Kromě nerovnoměrného opálení ale pobyt na slunci přináší mnohem větší zdravotní rizika. Při opalování se totiž vystavujeme UV záření, které produkuje volné radikály. Tyto volné radikály mohou spouštět účinky stárnutí a ochabování kůže, vedou ke spálení a poškození kožních buněk a takové dlouhodobé poškozování může při nejhorším vést až k rakovině kůže. Dle studie z roku 2012, která vyšla v The American Journal of Clinical Nutrition suplementace beta-karotenem působí jako ochrana před touto tzv. fotooxidací při opalování tím, že zmírňuje dopad volných radikálů na naše tělo. 

To ale neznamená, že když budeme jíst beta-karoten, můžeme zahodit opalovací krém. Antioxidanty působí až v hlubších vrstvách kůže, tedy spíše napravují již napáchanou škodu. Zdaleka nechrání před jejím spálením. Před opalováním je tedy potřeba dodat tělu jak dostatek beta-karotenu, tak i opalovacího krému.

Novinka

Liquid error (sections/pf-3c9e9e32 line 170): Could not find asset snippets/klavio-product.liquid

ManaDrink Apricot obsahuje přibližně tolik beta-karotenu jako 2 velké zralé meruňky a zároveň i vysoce kvalitní tuky, které jeho vstřebání z DRA podpoří. Výborný jako podpora při opalování a pro všeobecné zdraví tvé kůže. Navíc skvěle osvěží.

Koupit

Beta-karoten toho ale zvládá mnohem víc, než je jen krásné a bezpečné opálení:

  • posiluje metabolismus
  • přispívá k udržení funkce sliznic
  • přispívá k udržení stavu zraku
  • zlepšuje stav pokožky
  • pomáhá udržet funkce imunitního systému
  • podílí se na procesu specializace buněk

Beta-karoten jako antioxidant

Jako karotenoid patří beta-karoten mezi účinné antioxidanty, které neutralizují škodlivé volné radikály. Ty vznikají v našem organismu samovolně a ve zvýšené míře pak například při stresu, špatné stravě, během pobytu ve znečištěném ovzduší či v rámci nevhodné životosprávy. 

Volné radikály poškozují buňky oxidací a vzniká takzvaný oxidační stres. Toto poškození může způsobit vznik chronických onemocnění a vzhledem k tomu, že právě srdeční onemocnění jsou nejčastější příčinou smrti v České republice, určitě není od věci tělu antioxidanty dodávat - samo jich totiž nedokáže vytvořit dostatečné množství.

Prevence očních onemocnění a podpora zdraví očí

No vida, na přísloví “Jez hodně mrkve, budeš mít zdravé oči” je nakonec přece jen něco pravdy! Beta-karoten je totiž potřebný pro vyváženou hladinu vitamínu A, která podporuje správné fungování zraku. Výsledky studie z roku 2015 od JAMA Ophthalmol ukázaly, že zvýšený příjem ovoce a zeleniny s karotenoidy jako beta-karotenem má ochranný účinek proti AMD (age-related macular degeneration), tedy onemocnění oka, které způsobuje rozmazané vidění hlavně ve stáří. Ve studii, která trvala skoro dvě desetiletí, bylo zjištěno, že u jedinců pravidelně konzumujících jídla bohatá na karotenoidy je riziko vzniku AMD ve stáří až o 35 % nižší.

Účinky beta-karotenu na kognitivní funkce a paměť

Za zmínku stojí i pozitivní účinky beta-karotenu na naše mentální procesy. Americká studie pro The Physicians' Health Study z roku 2007 ukázala, že dlouholeté užívání beta-karotenu u mužů nad 65 let jednoznačně zlepšuje jejich kognitivní výkon. K tomuto tvrzení se přidávají i výsledky studií publikovaných v Cochrane Library, které prokázaly, že systematické doplňování antioxidantů jako je beta-karoten podporuje boj se zhoršením kognitivních funkcí a snižuje riziko onemocnění, jako demence. 

Jaké množství beta-karotenu našemu tělu dopřát?

Nyní tedy víš, jak beta-karoten ve tvém organismu pracuje a proč ho je potřeba neustále doplňovat. Ačkoli na rozdíl od Vitamínu A můžeme beta-karotenu přijmout opravdu vysokou dávku, aniž bychom se museli obávat nežádoucích účinků, je lepší dodržovat doporučenou denní dávku.

V rámci denní dávky odborníci na výživu doporučují u dospělých 6 až 15 mg a u dětí 3 až 6 mg denně. Konverze beta-karotenu se ale řídí podle hladiny vitaminu A v těle, čili pokud ho máme v těle dostatek, konverze se snižuje. Když to tedy s beta-karotenem přeženeš, kromě děsivého odstínu kůže ve stylu Donalda Trumpa ti nic zásadního nehrozí.

Novinka

Liquid error (sections/pf-3c9e9e32 line 191): Could not find asset snippets/klavio-product.liquid

Jedna porce obsahuje 2,7 mg beta-karotenu, tedy zhruba jednu pětinu doporučené denní dávky. ​​Díky dokonale vyvážené receptuře a chuti po šťavnatých meruňkách je nejen výživný, ale také mimořádně osvěžující a lahodný!

Koupit

Mrkvové hody nebo Mana?

Znamená to, že se teď musíš cpát od rána do večera mrkví, abys měl dostatek beta-karotenu? Určitě ne. Mana kromě 42 esenciálních živin obsahuje i dostatek beta-karotenu. V jedné porci Mana Drinku Apricot či Mana Powderu Apricot najdeš dokonce 2,7 mg beta-karotenu, což odpovídá asi jedné pětině doporučené denní dávky. V kombinaci se zdravými tuky, které se v Maně nachází z šesti rostlinných zdrojů, tvé tělo dokáže beta-karoten výborně vstřebat.

Mana Apricot tedy není jen osvěžující parťák pro letní dobrodružství, který tě zasytí a dodá dostatek energie. Zároveň ti pomůže udržet pravidelný příjem beta-karotenu, který, jak nyní víš, pomáhá v mnoha ohledech po celý rok. Tak přibal Manu do batohu a užij si zbytek léta naplno!

Liquid error (sections/pf-3c9e9e32 line 191): product form must be given a product
Liquid error (sections/pf-3c9e9e32 line 212): product form must be given a product
Liquid error (sections/pf-3c9e9e32 line 233): product form must be given a product
Liquid error (sections/pf-3c9e9e32 line 254): product form must be given a product

Zdroje:

[1] F. Grodstein, J. H. Kang (2007) A Randomized Trial of Beta Carotene Supplementation and Cognitive Function in Men.
Online: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/413413

[2] Juan Wu, E. Cho, W. Willett (2015) Intakes of Lutein, Zeaxanthin, and Other Carotenoids and Age-Related Macular Degeneration During 2 Decades of Prospective Follow-up.
Online: ​​https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26447482/

[3] H. Khoo, H. S. Ng, Wai-Sum Yap (2019) Nutrients for Prevention of Macular Degeneration and Eye-Related Diseases.
Online: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6523787/

[4] A. Rutjes, D. Denton, M. Di Nisio, L. Chong (2018) Vitamin and mineral supplementation for maintaining cognitive function in cognitively healthy people in mid and late life.
Online: https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD011906.pub2/full

[5] The Mayo Clinic (2020) Sun allergy.
Online: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sun-allergy/symptoms-causes/syc-20378077

[6] ​​D. Hornero Mendez, M. I. Minguez (2007) Bioaccessibility of carotenoids from carrots: Effect of cooking and addition of oil.
Online: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S146685640700046X

[7] M. R. Prince, J. K. Frisoli (1993) Beta-carotene accumulation in serum and skin.
Online: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8424385/

[8] Bezpečnost potravin: Beta karoten.
Online: https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92515.aspx