novinky

20. červenec 2022

Je libo kávu, burger nebo sladkou tečku? S Rocket Lunch to není problém ani na palubě raketoplánu!

Když se řekne vesmírné jídlo, určitě se ti na první dobrou vybaví legendární amarouny z českého filmu Návštěvníci. Projekt Rocket Lunch, v jehož čele stojí náš CEO Jakub Krejčík, se rozhodl proměnit fantasii v realitu a dopřát posádce vesmírného programu Artemis co nejopravdovější jídlo i během jejich tříletého pobytu ve vesmíru. A teď se podrž! Projekt Rocket Lunch byl z téměř dvou set přihlášených vybrán do dalšího kola výběru a nyní soupeří pouze s pěti dalšími kandidáty! 

Začátkem roku 2021 se NASA rozhodla obnovit misi Artemis, (mladší sestru legendární mise Apollo) tedy pilotované lety na Měsíc, během kterých má posádka na této přirozené zemské družici vybudovat trvalou výzkumnou základu. V rámci toho vypsala Centennial Challenges (Výzvy století), fascinující výzvu pro výzkumné subjekty z celého světa, které by pro tuto misi vyvinuli unikátní systém přípravy pokrmů. Když se o této výzvě Jakub dozvěděl, ani minutu neváhal.

“V Maně jsme vždy argumentovali tím, že vesmír je všude kolem nás a tím pádem vlastně i tady na Zemi. Nyní už je ale na čase posunout se dál a zúročit mnohaleté zkušenosti, které jsme v Maně získali. Proto bychom se nyní rádi stáli součástí vesmírného výzkumu,” vysvětluje Jakub.

Mana se podobným vývojem zabývá již osm let. “Nejprve jsme se učili, jak výrobek vytvořit tak, aby byl co nejvíce univerzální pro celou planetu z pohledu nutričního složení, balení legislativy nebo regulátorů trhu… Dalším nevyhnutelným krokem je kompatibilita i s Mezinárodní vesmírnou stanicí ISS,” Jakub podotýká. A NASA se projektu Rocket Lunch tuto fascinující příležitost opravdu rozhodla nabídnout. Z více než stovky kandidátů nyní stojí pouze proti pěti posledním!

Nutriční složení, texturu i dochucení mají již v malíku. Největší otázkou je ale miniaturizace stroje, který by se měl vejít na palubu vesmírné lodi Starship vyvíjené společností SpaceX. “V současnosti mají výrobní linky 15 až 20 metrů a měly by se vejít do dvou metrů krychlových. To je pro nás opravdu velká výzva,” vysvětluje Jakub. Přístroj Bistromatic by měl být zároveň schopen vyrábět čtyři chody různé pevnosti, chuti a textury na snídani, oběd a večeři pro čtyřčlennou posádku po dobu tří let bez větších servisních prací a musí tak splňovat mnoho dalších náležitostí. “Kromě miniaturizace musíme vyřešit energetické zdroje přístroje, čistící systémy a součástky na případnou opravu stroje, kterou musí zvládnout samotná posádka. Ta bude mít na údržbu stroje vyhrazeny pouze čtyři hodiny týdně a stroj tedy musí být co nejvíce samostatný,” dodává Jakub.

Výzva je to opravdu ultimátní. Pokud ale Rocket Lunch díky svému odhodlání, intenzivní práci a bohatým zkušenostem tuto příležitost dostanou, posádka mise Artemis se díky pevné a různorodé stravě v podobě burgerů, polévek, kávy či dezertů může po celou dobu letu cítit o krůček blíž své rodné planetě. A to je největší motivace. “Raketoplány, ve kterých tato posádka na Měsíci přistane, se navíc již nebudou vracet na planetu Zemi a na Měsíci vytvoří jádro budoucí základny. Náš přístroj Bistromatic by se tedy stal jedním z prvních přístrojů dlouhodobě fungujících mimo planetu Zemi a to je z mého pohledu opravdu fantastické,” říká Jakub.

Přístroj Bistromatic od projektu Rocket Lunch bude NASA posuzovat v polovině prosince tohoto roku, tak nám drž palce! Pojďme spolu přistát na Měsíci!

Liquid error (sections/pf-c73c10f1 line 109): product form must be given a product
Liquid error (sections/pf-c73c10f1 line 130): product form must be given a product
Liquid error (sections/pf-c73c10f1 line 151): product form must be given a product
Liquid error (sections/pf-c73c10f1 line 172): product form must be given a product