Bílkoviny, aminokyselinový profil


Bílkoviny představují společně se sacharidy a lipidy hlavní makroživiny. Jedná se o biopolymery, jejichž základem jsou aminokyseliny vzájemně propojené peptidovými vazbami. Jsou nezbytné především pro tvorbu a obnovu tkání organismu (1). Dále zajišťují transport látek, jsou potřebné pro syntézu sloučenin se specifickou funkcí a využívají se i jako zdroj energie. V našich výrobcích jsou hlavním zdrojem bílkovin izolát sojové bílkoviny (což je nejčistší typ sojové bílkoviny dostupný na trhu) a ovesná bílkovina.

Mana je jídlo s vysokým obsahem bílkovin.

Jedna porce ManaPowderu vám dodá 21 g bílkovin. Hlavním zdrojem bílkovin je izolát sojové bílkoviny, ovesná bílkovina, protein z hrachu, hnědé rýže, konopí a sladkovodních řas. Dle Evropské organizace pro bezpečnost potravin (EFSA) je průměrný doporučený příjem proteinů u dospělých 0,66 g protein/kg tělesné hmotnosti.

Bílkoviny přispívají k růstu a udržení svalové hmoty a k udržení normálního stavu kostí.

Lidské tělo získává aminokyseliny trávením zkonzumovaných bílkovin. Některé z těchto aminokyselin si umí lidský organismus sám syntetizovat, některé naopak syntetizovat neumí. Aminokyseliny, které si lidské tělo nedokáže syntetizovat, nazýváme esenciálními. Z toho důvodu musí být obsaženy v potravě, kterou přijímáme. Mezi esenciální aminokyseliny patří valin, leucin, isoleucin, threonin, methionin, lysin, fenylalanin a tryptofan. Některé aminokyseliny jsou esenciální pouze v určitém období lidského života. Rychle rostoucí organismus potřebuje poměrně vysoká množství argininu a histidinu. Tělo si je částečně dokáže samo syntetizovat, ale ne v potřebných koncentracích. Proto tyto 2 aminokyseliny nazýváme semiesenciální.

Často zmiňovaným pojmem souvisejícím s aminokyselinami je “pool aminokyselin”. Organismus potřebuje aminokyseliny pro syntézu širokého spektra látek. Proto si potřebuje držet zásoby, aby bylo vždy možné syntetizovat ty látky, které jsou zapotřebí. Tento pool bývá poměrně rychle vyčerpán. Je tedy nezbytné, aby byly aminokyseliny průběžně doplňovány, a to v ideálním případě při každém jídle.

Spektrum aminokyselin z 6 rostlinných proteinů obsažených v Maně je kompletní, včetně těch esenciálních.

Aminokyselinové spektrum ManaPowderu na základě chemických analýz je shrnuto v níže uvedeném grafu ve srovnávání s referenční bílkovinou dle WHO. Vychází z nich jako vynikající proteinový zdroj, naplňující fyziologické potřeby u všech aminokyselin.

Zdroje informací:

Protein and amino acid requirements in human nutrition : report of a joint WHO/FAO/UNU expert consultation, Geneva, Switzerland, 2002.
Online:https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/43411/WHO_TRS_935_eng.pdf?sequence=1&isAllowed=y