P | Fosfor

Fosfor je nezbytnou složkou všech rostlinných i živočišných tkání. Ve formě fosfolipidů je složkou většiny biologických membrán. Fosfor je také důležitý pro strukturu nukleových kyselin, hraje významnou roli při ukládání i přenosu energie a při aktivaci mnoha enzymů.

  • Fosfor přispívá k normální funkci buněčných membrán, udržení normálního stavu kostí a zubů .

Poměr fosforu a vápníku

Často zmiňovanou otázkou je správný poměr fosforu a vápníku. Pokud se správně stravujeme, nemusíme se ničeho obávat. Dle výsledků, které zveřejnil evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), je u dospělých průměrný příjem fosforu 1415,85 mg/den a vápníku 928 mg/den.

Stanovení doporučeného denní příjmu fosforu, bylo určeno na základě poměru fosforu a vápníku v lidském těle. Tento poměr se pohybuje mezi 1:1,4 až 1:1,9 (P:Ca). Ke správnému vstřebávání a využití vápníku i fosforu navíc přispívá vitamin D.

Doporučený denní příjem pro fosfor je 550 mg a doporučený denní příjem pro vápník byl stanoven na 850 mg. Zde jsou uvedeny příklady jednotlivých surovin, které běžně konzumujete a jejich přibližný obsah fosforu, jehož výskyt nemusí být vždy přirozený: ve 100 g ementálu / bílého pečiva / mandlí / nebo čočky je obsaženo více než 450 mg tohoto prvku. Pro srovnání, v Maně je obsah fosforu přirozený a oproti uvedeným surovinám nižší.

‍Přesné informace o obsahu fosforu v ManaPowder Origin najdete zde. Informace o obsahu fosforu u ManaDrink Origin naleznete zde.

Mana je nutričně kompletní jídlo. Užijte si Manu jako součást pestré a vyvážené stravy a zdravého životního stylu.

Zdroje informací:

Dietary Reference Intakes for Calcium, Phosphorus, Magnesium, Vitamin D and Fluoride, Washington, DC. National Academy Press, 1997

Online: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK109825/

Scientific Opinion on Dietary Reference Values for calcium, EFSA Panel on Dietic Products, Nutrition and Allergies (NDA), Italy, 8 December 2015

Online: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2015.4101

Scientific Opinion on Dietary Reference Values for phosphorus, EFSA Panel on Dietic Products, Nutrition and Allergies (NDA), Italy

Online: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2015.4185

Nařízení komise (EU), 16 May

Online: https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:136:0001:0040:C

Klinická studie:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2009.1219/epdf

The Latest posts

Užij si atraktivní kombinace Many za výhodnou cenu

Užij si atraktivní kombinace Many za výhodnou cenu

Láska napříč vesmírem: Čerstvá chuť jahod a sametové Many jako dokonalý pár

Láska napříč vesmírem: Čerstvá chuť jahod a sametové Many jako dokonalý pár

„Go Bananas!“ s šíleně dobrou banánovou novinkou Many

„Go Bananas!“ s šíleně dobrou banánovou novinkou Many