Vitamin K | Fylochinon, Menachinon

Vitamin K je esenciální mikronutrient, někdy označovaný jako kolagulační vitamin. Existují přirozeně dvě formy vitaminu K - vitamin K1 (fylochinon) a vitamin K2 (menachinon). Tyto vitaminy působí jako koenzymy při syntéze některých biologicky aktivních proteinů, podílejících se na srážení krve. Navíc slouží jako stavební materiál pro naše kosti i zuby a mimo to přispívají k mnoha dalším důležitým biologickým procesům.

  • Je dokázáno, že vitamin K přispívá k normální srážlivosti krve a k udržení normálního stavu kostí.

Vitamin K1, který se nejvíce vyskytuje v naší stravě je zpracováván zejména játry a následně umožňuje krevním proteinům vázat vápník a aktivovat strážení krve. Vitamin K2 získáme ze stravy méně, ale v našem těle některé orgány a střevní bakterie dokáží vytvořit formu vitaminu K2 MK-4 z vitaminu K1. Vitamin K2 aktivuje proteiny, které mají v těle na starost regulaci vápníku a jeho vylučování.

Přesné informace o obsahu vitaminu K v ManaPowder Origin najdete zde. Informace o obsahu vitaminu K u ManaDrink Origin naleznete zde.

Mana je nutričně kompletní jídlo. Užijte si Manu jako součást pestré a vyvážené stravy a zdravého životního stylu.


Zdroj informací:

Brini M., Calì T., Ottolini D., Carafoli E. (2013) Intracellular Calcium Homeostasis and Signaling. In: Banci L. (eds) Metallomics and the Cell. Metal Ions in Life Sciences, vol 12. Springer, Dordrecht
online: https://link.springer.com/chapter/10.1007%2F978-94-007-5561-1_5

Vitamin and mineral requirements in human nutrition: report of a joint FAO/WHO expert consultation, Bangkok, Thailand, 21–30 September 1998, online: http://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/42716/9241546123.pdf;jsessionid=B2002456BACDAF0BF79173EFFC7D8A3B?sequence=1

Klinické studie:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2009.1228/epdf

Tissue-specific utilization of menaquinone-4 results in the prevention of arterial calcification in warfarin-treated rats.

H. M. H. Spronk, B. A. M. Soute, L. J. Schurgers, H. H. W. Thijssen, J. G. R. De Mey, C. Vermeer

J Vasc Res. 2003 Nov-Dec; 40(6): 531–537.  Published online 2003 Dec 3. doi: 75344

online: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14654717

The Latest posts

Jídlo pro magicky lepší život

Jídlo pro magicky lepší život

Rozlouskni hravě oříškovou, hrdě čokoládovou novinku Many

Rozlouskni hravě oříškovou, hrdě čokoládovou novinku Many

Užij si atraktivní kombinace Many za výhodnou cenu

Užij si atraktivní kombinace Many za výhodnou cenu