Vitamin K | Fylochinon, Menachinon

Vitamin K je esenciální mikronutrient, někdy označovaný jako kolagulační vitamin. Existují přirozeně dvě formy vitaminu K - vitamin K1 (fylochinon) a vitamin K2 (menachinon). Tyto vitaminy působí jako koenzymy při syntéze některých biologicky aktivních proteinů, podílejících se na srážení krve. Navíc slouží jako stavební materiál pro naše kosti i zuby a mimo to přispívají k mnoha dalším důležitým biologickým procesům.

  • Je dokázáno, že vitamin K přispívá k normální srážlivosti krve a k udržení normálního stavu kostí.

Vitamin K1, který se nejvíce vyskytuje v naší stravě je zpracováván zejména játry a následně umožňuje krevním proteinům vázat vápník a aktivovat strážení krve. Vitamin K2 získáme ze stravy méně, ale v našem těle některé orgány a střevní bakterie dokáží vytvořit formu vitaminu K2 MK-4 z vitaminu K1. Vitamin K2 aktivuje proteiny, které mají v těle na starost regulaci vápníku a jeho vylučování.

Přesné informace o obsahu vitaminu K v ManaPowder Origin najdete zde. Informace o obsahu vitaminu K u ManaDrink Origin naleznete zde.

Mana je nutričně kompletní jídlo. Užijte si Manu jako součást pestré a vyvážené stravy a zdravého životního stylu.


Zdroj informací:

Brini M., Calì T., Ottolini D., Carafoli E. (2013) Intracellular Calcium Homeostasis and Signaling. In: Banci L. (eds) Metallomics and the Cell. Metal Ions in Life Sciences, vol 12. Springer, Dordrecht
online: https://link.springer.com/chapter/10.1007%2F978-94-007-5561-1_5

Vitamin and mineral requirements in human nutrition: report of a joint FAO/WHO expert consultation, Bangkok, Thailand, 21–30 September 1998, online: http://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/42716/9241546123.pdf;jsessionid=B2002456BACDAF0BF79173EFFC7D8A3B?sequence=1

Klinické studie:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2009.1228/epdf

Tissue-specific utilization of menaquinone-4 results in the prevention of arterial calcification in warfarin-treated rats.

H. M. H. Spronk, B. A. M. Soute, L. J. Schurgers, H. H. W. Thijssen, J. G. R. De Mey, C. Vermeer

J Vasc Res. 2003 Nov-Dec; 40(6): 531–537.  Published online 2003 Dec 3. doi: 75344

online: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14654717

The Latest posts

Užij si atraktivní kombinace Many za výhodnou cenu

Užij si atraktivní kombinace Many za výhodnou cenu

Láska napříč vesmírem: Čerstvá chuť jahod a sametové Many jako dokonalý pár

Láska napříč vesmírem: Čerstvá chuť jahod a sametové Many jako dokonalý pár

„Go Bananas!“ s šíleně dobrou banánovou novinkou Many

„Go Bananas!“ s šíleně dobrou banánovou novinkou Many