Psát blog jsem se rozhodl měsíc po započetí dvouměsíčního experimentu. A to z toho důvodu, že se kolem mě zvedl zájem o to co dělám a proč to dělám. K experimentu jsem se dostal vlastně náhodou. Jednoho dne jsem byl kámoši vyzván zda si nechci dát jednoroční detox cca na 10 dní pro očištění těla. Podmínky byly následující: 7 dní pít pouze Bio javorový sirup, kayenské koření, citrón a teplou vodu. 8 den pouze pomerančový fresh. 9 a 10 den pouze zeleninový vývar bez dochucovadel. Byl jsem upozorněn, že budu procházet nejen fyzickou zkouškou ale spíše psychickou. Netušil jsem o čem je řeč. Pohledal jsem tedy na netu jak to vlastně funguje, našel jsem, že javorový sirup obsahuje vodu, sacharózu, draslík, vápník, zinek a mangan. Kayenský pepř (Chilli paprička) obsahuje vitamín C a karoten B. To mi nic něříkalo ale budiž, slyšel jsem o nich. To proč jsem do toho šel byl fakt, že je to vyzkoušené. Po pár dnech se to nedalo pít a bylo to fakt divné být jen na tekutinách. Nosit si to sebou a být neustále dotazován co to je mi v pokračování moc nepomáhalo, protože neznalí oponovali. Třetí den jakoby záhadně mi to začalo i chutnat. 7 den jsem byl přeslazený jako cumel a cukr jsem nemohl ani vidět. 8 den jsem byl dle plánu pouze na fresh pomerančovém džusu, který přišel vhod. Byla to chuťová vzpruha. 9 a 10 den jsem pil pouze domácí zeleninový vývar. Energie jsem měl po celou dobu dost, cítil jsem, že po napití do určitého času to začalo reagovat. V průběhu detoxu jsem shodil 4 kila a z toho nějaký ten tuk ale hlavně svaly šli dolů. No kdo z chlapů chce svaly dolu, to mi řekněte. Nešlo mi do hlavy, jak je možné že je moje tělo schopné fungovat jen na jedné substanci. Popátral jsem a začal si spojovat nitky souvislostí na co to naše lidské tělo vlastně “jede”. To mě vedlo dále a dále, nakonec jsem četl a čtu různé biochemické, neurologické a další studie o tom jaký mají látky, které do těla vpravíme vliv na naše fyzické a psychické fungování. To co pro mne bylo důležité bylo, že jsem celou dobu přemýšlel jak budu pokračovat ve svém stravování dále. Odpovědí pro mne bylo, že když jsem byl schopen fungovat na sacharidu z javorového sirupu, tak musím být schopen nahradit ostatní látky, na které moje tělo “jede”. Když jsem se dozvěděl o dalších zahraničních studiích, které prokazují, že je možné takto žít a být na tom vlastně ještě lépe, než kdy předtím jsem se rozhodl dát dohromady potřebné ingredience. Před experimentem jsem si skočil na odběr krve, kde jsem zaznamenal počáteční stav. Chci sledovat kompletní krevní obraz a na základě toho svojí výživu postupně modifikovat. Když jsem dokončil soupis ingrediencí, které potřebuji a vše mi postupně domů začalo přicházet, tak do do pár dní to u mě doma vypadalo jak v nějaké laboratoři. Líbilo se mi to, byl to super pocit, že pracuji na své vlastní výživě na míru. Na druhou stranu bylo jasné, že když se s množstvím jednotlivých prvků seknu, tak by to nemuselo dopadnout dobře. Naštěstí se mi to už neděje :-) Vše jsem navážil, namíchal a napil se. Chuť byla hrozná, nedalo se to pít. Postupně jsem ale dále pátral a studoval jakým způsobem se dá modifikovat chuť, svázat dohromady rozdílné substance a eliminovat vůni. První měsíc jsem postupně nahradil 50% normální stravy. V polovině druhého měsíce nahrazuji normální stravu 75% a druhou polovinu pojedu na 100%. O tom další článek.