blog

31. PROSINEC 2023

Novoroční dopis od Jakuba

Jakub Krejcik, CEO Many

V první řadě bych rád všem popřál krásné svátky a úspěšný nový rok 2024! V tomto blogu chci psát o uplynulém roku 2023 a posledních 5 letech.

Předmluva

Věřím, a nyní ze své zkušenosti vím, že úspěch každého startupu, který je veden a většinově vlastněn původními zakladateli, je zákonitě závislý na tom, co se děje v osobním životě. Má přímý vliv na to, jakou má společnost náladu, vizi a chuť plnit vytyčenou misi; je to pH lakmusový papírek. Všem, kdo přemýšlí nad naplněním svého snu o naplnění jakékoliv mise, kterou věříte, že prospěje civilizaci, chci sdělit, že pokud je pro vás work-life balance na vahách rozhodování, tak to rovnou ani nedělejte. Dělit osobní a pracovní život minimálně ve startu prostě nejde. Navíc pokud nemáte v rodinném rodokmenu již předchozí členy nebo příbuzné, kteří by vám mohli předat potřebný mentorship, smiřte se statusem anomálie. V posledních 5 letech jsem procházel šíleným rozvodem se vším všudy a začátkem tohoto roku jsem se rozvedl. Tato etapa je za mnou. Tento rok jsem se opět nadechl k zářivějším zítřkům a věřím, že je to na Maně vidět. Děkuji mým spoluzakladatelům, rodině a kamarádům, kteří mě v tomto období podporovali, děkuji.

Mark 8

V roce 2023 jsme naplánovali uvedení 28 produktů: 8 ManaDrink, 8 ManaPowder 8 Family Pack a 4 ManaBar. Prakticky jsme každý měsíc vydávali něco nového, a nyní je Mana v super kondici s produkty, které ve světě nemají konkurenci. Bylo to náročné, ale zvládli jsme to na jedničku. V roce 2022 jsme neúnavně pracovali na novém Drinku, u kterého jsme změnili vše od základu - složení, technologii a hlavně nový obal z mono-materiálu. Obrovskou výzvou bylo doručit stabilitu alespoň desetiměsíční trvanlivosti. Přechod z TetraPak byl dost divoký a jak to nyní zpětně hodnotíme, bez spojky. Důvodem byla technologicky nemožná recyklace a nemotorný systém minimálních množství obalového materiálu, který nás brzdil v rozletu. Byli jsme první v Evropě (rok 2016), kdo takový formát naplnil. Teď bylo na čase Drink posunout na mnohem vyspělejší technologii. V lednu představíme osmý release a tím bude základní lineup Mark 8 kompletní. Úplnou novinkou je ManaBar, kterou jsme měli na TODO listu více než 5 let a tento rok se podařilo vydat první verzi, která je opravdu skvělá.

Distribuce

Na konci 2022 jsme udělali velmi radikální a odvážný krok do neznáma ve změně distribuce českého a slovenského retailu. V listopadu jsme vypověděli distributorskou smlouvu a distribuci jsme začali přebírat pod sebe. Musím říct, že jsme tento krok opravdu zvažovali, protože to je disciplína, ve které nás čekalo přejednat všechny dodavatelské smlouvy a nastavit logistiku. Prvních 5 měsíců to bylo peklo, ale zvládli jsme to a ke konci roku jsme celou distribuci stabilizovali. Důvodem byla rychle měnící se situace v roce 2021 a 2022, kdy ceny vstupních materiálů stoupaly i o stovky procent. Pokud se vám vstupní cena mění okamžitě a reagovat do trhu můžete až s cca tříměsíčním zpožděním, tak tohle časové rozlišení na cashflow bylo smrtící. Měli jsme opravdu namále. Na konci roku 2022 naše roční bilance ukazovala, že proděláváme, přičemž naši distributoři a retaileři si své marže udržovali. Tímto příběhem chci poděkovat našemu do té doby distributorovi, se kterým jsme, věřím, mnohé dokázali. Vše je - až na nepochopitelný delisting v Bille, kde už rok nejsme (i když zákazníci po dostupnosti volají) - vše srovnané. Tento rok jsme listovali nové portfolio Mark 8. Změnili jsme naprosto vše. Začínali jsme doslova znovu. V polovině roku situace vypadala, že předchozí rok nedoženeme. Ale nyní můžeme říct, že jsme to dokázali a máme skvěle namířeno k růstu v roce 2024. Touto cestou chci poděkovat všem současným partnerům jako jsou Globus, Albert, Tesco, Relay, Alza, Rohlík, Dr.Max a mnoho dalších za spolupráci. Zároveň věříme, že naši dlouholetí partneři, jako je Billa, Kaufland, Penny a Lidl, změní názor a Manu dají pro naše zákazníky na regál. Předem děkujeme :)

Mana Factory

Od samého začátku je pro nás důležité výrobně integrovat celou vertikálu od šlechtění, pěstění, zpracování a plnění do našich produktů. Inspirujeme se současnou technologií integrace designu počítačových obvodů a mikročipů. Je to strategie, která nám umožní mít absolutní kontrolu nad surovinami, které chceme pěstovat v režimu organic. Z pohledu nákladů jsme v úspoře z rozsahu, kterého jsme již dosáhli, schopni vstupy zlevnit o 50 - 60 %. Přidruženým cílem je, nad rámec naší spotřeby, stát se největším rostlinným producentem bílkovin pro lidskou spotřebu v Evropě. Jen Česká republika dnes podle současných statistik z energetického pohledu produkuje slabých 5 % oproti 20 % potřebným a to v současné strategii v rámci bezpečnosti potravin vidíme jako velké riziko. Spotřeba bude jen růst a my se chceme v dohledné době stát hlavní oporou, minimálně pro české spotřebitele. Nyní máme vybranou vhodnou lokalitu u Pražského letiště, kde projektujeme stavbu ve více fázích o celkové rozloze 10 tisíc metrů čtverečných továrny na indoor pěstění, zpracování surovin a plnění, s přidruženou plochou polí na outdoor pěstění o rozloze 300 ha. V průběhu několika měsíců budeme pořádat Keynote s první verzí továrny.

NASA & Rocket Lunch Inc

Tento update u mě visel skoro rok. Rozumím, že všichni, kdo nás sledují, tento update zajímá. V roce 2021 jsme získali kontrakt s NASA s mou společností Rocket Lunch Inc. Je to především můj úzký R&D tým, který byl dedikován k navržení řešení pro konstrukci hardwaru pro výdej jídla do rakety Starship od SpaceX. Koncept řešení jsme představili a kontrakt na stavbu jsme získali, v dalším roce jsme prototyp postavili a v druhé fázi představili. Do třetí fáze jsme nepostoupili, i přesto, že řešení bylo na dobré cestě. NASA v třetí fázi prioritizovala start-upy, které se zabývaly pěstováním primárních zdrojů surovin, jako jsou bioreaktory na pěstování bílkovin a plodin, které generují vitamíny B, C a K. Z meet-upu v Brooklynu jsme odjížděli jako poražení, ale vše se nakonec obrátilo k lepšímu a z celé spolupráce jsme získali obrovské množství vědomostí a kontaktů na konkrétní lidi ve vedení NASA, kteří se jídlu věnují posledních 30 let. V tuto chvíli nejsme pod kontraktem, ale pracujeme na novém řešení, které integruje současné řešení partnerských týmů a v roce 2024 se chceme vrátit. Dveře máme otevřené. Je to neuvěřitelná zkušenost, změnila náš pohled na svět a už nikdy nebudeme stejní. NASA nás ocenila za “Excellent Achievement” a vyjádřila nám podporu. Foto zleva Jakub Krejčík, Ralph Fritsche (Nasa Deep Space Food Challenge Project Manager) a Marek Humpl. 

IMG_6952.jpeg__PID:ba960567-2401-40d7-b0d4-2e48ac267273

Mana Team

Chci vyjádřit obrovskou vděčnost a hrdost za to, s jakými lidmi mám možnost pracovat. Děkuji všem, kteří se tento rok podíleli na skvělém roce plném úspěchů a obrovské dřiny, která umožnila dostat na trh přes 2 miliony produktů Mark 8. Bez vás by to nešlo. Měli jsme párkrát namále, ale díky obrovské agilitě, pracovitosti a inteligenci jsme zpět a máme před sebou novou, úžasnou kapitolu. 

Další kapitola

V tuto chvíli nemohu říci více, ale jsme ve fázi jednání s možnými strategickými partnery. Mana jako společnost dozrála k opravdovému scalingu. Brzy se dozvíte více.

Za celou Manu bych vám chtěl poděkovat. Děkuji za důvěru, kterou nám po celých 9 let prokazujete. Vaše podpora, stejně jako vaše konstruktivní kritika, nás stále posouvají dál. Inspiruje nás to k neustálému překonávání hranic a hledání nových cest k lepšímu životu. Všichni moji milovaní, Mana týme, přátelé, fanoušci, zákazníci, parťáci a konkurenti, nechť je váš život zdravý, naplněný, bohatý, šťastný, bláznivý a hladový po nových výzvách, stejně tak jako ten náš.

— Jakub Krejčík, CEO