Podle mezinárodně uznávaného ukazatele Nutri-Score patří našim produktům nejvyšší hodnocení A!

Podle mezinárodně uznávaného ukazatele Nutri-Score patří našim produktům nejvyšší hodnocení A!



Jedním z ultimátních cílů Many je od samotného počátku zdraví – lidstva i planety. Je to snad nejvyšší a nejuniverzálnější hodnota, na kterou myslíme nejen z hlediska neustálého zdokonalování nutriční hodnoty a udržitelné výroby, ale také komunikace. Neustále tak zlepšujeme přehlednost našich webových stránek, přinášíme populárně-vědecké blogy o nutričním složení našich jídel a na sociálních sítích pozorně sledujeme zpětnou vazbu. Věříme totiž, že by lidé při výběru potravin měli být schopni činit informovaná rozhodnutí. Nyní jsme udělali další důležitý krok. Zanedlouho najdeš na každém našem produktu nezávislý ukazatel Nutri-Score! Co to vlastně je, jak ti může tento skórovací systém pomoci zorientovat se při nakupování a co nejvyšší hodnocení A znamená?

Nutri-Score je jednoduchý evropský systém nutričního značení potravin a nápojů na přední straně obalu výrobků založený na vědecké metodě stanovení výživové hodnoty.

Výrobky označené zelenou barvou a písmeny A a B mají vysokou výživovou hodnotu (vysoký obsah bílkovin, vlákniny, ovoce, zeleniny, ořechů, řepkového či olivového oleje a dalších) a vyplatí se konzumovat častěji nebo v co největším množství.

Výrobky označené oranžovou, červenou barvou a písmeny D, E jsou potraviny, které by se měly jíst méně často nebo v menší míře, protože obsahují větší množství nežádoucích živin, které by měly být v denní stravě omezené (nasycené tuky, cukr, sůl).

Jak se Nutri-Score počítá?

Dle algoritmu se boduje zastoupení jednotlivých živin (na 100 g nebo 100 ml potraviny), které jsou v souladu s legislativou uvedené na štítku výrobku. Čím méně bodů, tím lepší skóre. Body se připočítávají například za zvýšený obsah cukru, soli či nasycených tuků. Naopak – odečítají se za „pozitivní“ živiny/složky výrobku, jako jsou již zmíněné bílkoviny, vláknina, ovoce a zelenina, ořechy a další.

Tento systém byl vytvořen francouzským akademickým týmem. Vychází z Raynerova skóre, které v roce 2005 vyvinul výzkumný tým z Britské Oxfordské univerzity (pod vedením prof. Raynera) a které v roce 2007 schválila Britská agentura pro potravinové normy (FSA). Je validován odbornými studiemi.

Podle Nutri-Score patří všem našim produktům hodnocení A

„Od samého začátku věříme tomu, že nutričně kompletní a chutné potraviny z udržitelných zdrojů dávají po všech stránkách smysl. Naplňují nutriční potřeby našich organismů, snižují zátěž pro planetu v porovnání s jinými jídly a jsou po všech stránkách efektivní. Potvrzení těchto kvalit od nezávislé autority nás velmi těší. Náš výzkum a vývoj tím ale nekončí a bude-li v budoucnu možné skóre A+ či A+++, určitě ho dosáhneme,“ reaguje náš spoluzakladatel a ředitel pro výzkum a vývoj, Marek Humpl.

Podle nezávislého algoritmu Nutri-Score patří nejlepší možné hodnocení jak ManaPowderu a ManaDrinku, tak i ManaBurgeru. U ManaDrinku jsme – logicky – vycházeli z výživových hodnot na 100 ml. Vzhledem k tomu, že ManaPowder se dle doporučení konzumuje po přípravě s vodou, je naprosto logické Nutri-Score počítat na 100 ml hotového jídla (při doporučeném dávkování), v souvislosti s čímž jsme také aktualizovali nutriční štítky ManaPowderu Origin i Choco. U ManaBurgeru systém vychází ze 100 g výrobku.

V novém roce uvidíš Nutri-Score všude

Aktuálně pracujeme na zapracování značení Nutri-Score v rámci všech prodejních kanálů. Začínáme – pochopitelně – webovými stránkami, kde už zakrátko uvidíš Nutri-Score na všech produktech. Pokračujeme obalovými materiály, takže v průběhu roku 2022 najdeš Nutri-Score na našich baleních i v supermarketech či na čerpacích stanicích.

Značením našich produktů ukazatelem Nutri-Score se v České republice řadíme mezi průkopníky a věříme, že inspirujeme i další. Aktuálně využívají Nutri-Score nejvíce země západní Evropy jako Německo, Nizozemsko, Belgie, Španělsko či Francie. Používání doporučuje jak Evropská komise, tak i Světová zdravotnická organizácia.

Nedostatky algoritmu Nutri-Score

Ukazatel Nutri-Score nakupujícím jednoznačně pomáhá činit informovaná rozhodnutí, cenou za jednoduchost jsou však jisté nedostatky, o kterých je také dobře vědět.

  • Algoritmus Nutri-Score nehodnotí přímo zastoupení vitamínů a minerálních látek. Nicméně hodnotí zastoupení/přítomnost obecně prospěšných složek, jako jsou ovoce, zelenina, ořechy, rostlinné oleje (olivový, řepkový), které ve stravě představují zdroje vitamínů, minerálů a dalších fytonutrientů. Poskytuje tedy obecnou informaci o tom, že potraviny se zeleným hodnocením mají vyšší výživovou hodnotu, mají více zdraví prospěšných živin a jsou v našem jídelníčku důležité. Mana přitom obsahuje všech 14 esenciálních vitamínů a 17 esenciálních minerálů a další esenciální živiny jako omega-3 a omega-6, což algoritmus nijak nezohledňuje.
  • Pokud budeš jíst jenom potraviny se zeleným hodnocením, neznamená to hned, že jíš zdravěji. Nutri-Score je pouze vodítko, které pomáhá při rozhodování o tom, jaký produkt si v dané kategorii koupit. Když máš chuť na pizzu, je zdravější koupit tu s hodnocením B než se skóre E, nicméně pokud budeš jíst pizzu každý den, není to v souladu s racionálním stravováním. Tedy není to pestrá, nutričně kompletní denní strava.
  • Nutri-Score neslouží jako pomocník k sestavení vyvážené stravy s ohledem na obsah všech potřebných živin a individuální potřeby zákazníka. Například tuky a oleje mohou získat skóre od B do E. Třeba lněný olej má hodnocení B, a to díky obsahu nenasycených tuků, které jsou pro naše zdraví esenciální. Naopak, margaríny a sádlo hodnotí algoritmus na D a E z důvodu vyššího zastoupení nasycených tuků, které bychom měli v jídelníčku omezit na minimum. Logicky bychom tedy měli do svého jídelníčku začlenit víc rostlinných olejů, Nutri-Score nám ale neříká nic o tom, jak rostlinné oleje ve stravě kombinovat, jestli víc konzumovat lněný, řepkový nebo olivový olej. Mana přitom obsahuje unikátní, vyváženou směs rostlinných olejů, plnou cenných fytonutrientů jako vitamín E, fytosteroly nebo lutein.

The Latest posts

Užij si atraktivní kombinace Many za výhodnou cenu

Užij si atraktivní kombinace Many za výhodnou cenu

Láska napříč vesmírem: Čerstvá chuť jahod a sametové Many jako dokonalý pár

Láska napříč vesmírem: Čerstvá chuť jahod a sametové Many jako dokonalý pár

„Go Bananas!“ s šíleně dobrou banánovou novinkou Many

„Go Bananas!“ s šíleně dobrou banánovou novinkou Many