Vápník je váhově jeden z nejhojněji zastoupených prvků lidského těla, přičemž většina se nachází v kostech a zubech. Nejčastěji se vyskytuje ve formě fosforečnanu vápenatého, dále jako volný vápenatý kation, vázaný s bílkovinami, sírany a uhličitany. Vápník se účastní nervové svalové činnosti, je nezbytný pro správnou srážlivost krve, reguluje řadu fyziologických dějů a má i stavební funkci.
Vápník přispívá k*:
- normální srážlivosti krve
- normálnímu energetickému metabolismu
- normální činnosti svalů
- normální funkci nervových procesů
- funkci trávicích enzymů
- procesu dělení a specializace buněk
- udržení normálního stavu kostí a zubů.
*Aby bylo těchto účinků dosaženo, je nutné denně přijmout alespoň 750 mg denně (1,2).
Poměr vápníku a fosforu
Často zmiňovanou otázkou je správný poměr vápníku a fosforu. Pokud se správně stravujete, nemusíte se ničeho obávat. Dle výsledků, které zveřejnil evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), je u dospělých průměrný příjem vápníku 928 mg/den a fosforu 1415,85 mg/den.
Stanovení doporučeného denního příjmu fosforu, bylo určeno na základě poměru vápníku a fosforu v lidském těle. Tento poměr se pohybuje mezi 1,4:1 až 1,9:1 (Ca:P). Doporučený denní příjem pro vápník je 850 mg a doporučený denní příjem pro fosfor byl stanoven na 550 mg. Ke správnému vstřebávání a využití vápníku i fosforu navíc přispívá vitamin D.
Zde jsou uvedeny příklady jednotlivých surovin, které běžně konzumujete a jejich přibližný obsah fosforu, jehož výskyt nemusí být vždy přirozený: ve 100 g ementálu / bílého pečiva / mandlí / nebo čočky je obsaženo více než 450 mg tohoto prvku. Pro srovnání, v Maně je obsah fosforu přirozený (pouze v surovinách) a oproti uvedeným surovinám nižší.
Vápník je již přirozenou součástí našich surovin, ze kterých se Mana Prášek i Mana Drink vyrábí. Navíc přidáváme vápník ve formě uhličitanu vápenatého.
Přesné informace o obsahu vápníku v ManaPowder Origin najdete zde. Informace o obsahu vápníku u ManaDrink Origin naleznete zde.
Mana je nutričně kompletní jídlo. Užijte si Manu jako součást pestré a vyvážené stravy a zdravého životního stylu.
Zdroje informací:
1) Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals, Scientific Committee on Food, Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies, EFSA 2006.
Online: http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/efsa_rep/blobserver_assets/ndatolerableuil.pdf
2) Vitamin and mineral requirements in human nutrition: report of a joint FAO/WHO expert consultation, Bangkok, Thailand, 21–30 September 1998.
Online: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/42716/1/9241546123.pdf
3) Scientific Opinion on Dietary Reference Values for calcium, EFSA Panel on Dietic Products, Nutrition and Allergies (NDA), Italy, 8 December 2015.
Online: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2015.4101
4) Scientific Opinion on Dietary Reference Values for phosphorus, EFSA Panel on Dietic Products, Nutrition and Allergies (NDA), Italy.
Online: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2015.4185
5) Nařízení komise (EU), 16 May.
Online: https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:136:0001:0040:CS:PDF
Klinická studie:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2009.1272/epdf
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2009.1210