Prebiotika a jejich význam. Aneb jak si přes svátky dopřát bez výčitek

Prebiotika a jejich význam. Aneb jak si přes svátky dopřát bez výčitek
Bifidobacterium – jeden z hlavních rodů bakterií, které jsou přirozenou součástí zdravé střevní mikroflóry člověka.


Také máš o svátcích tendenci podléhat všemožným dobrotám a pocit těžkého žaludku už během Vánoc akceptuješ asi jako Popelka své rodinné problémy? :) Zkus to letos jinak! Ptáš se, jak na to? Jak pomoci trávení, nemít pocit plného břicha a cítit se fit i v době svátků? Pokud budeš kombinovat jídla s rozmyslem, budeš kromě bramborového salátu a cukroví jíst i méně tučná a slazená jídla s optimálním obsahem vlákniny, nebudeš hltat a pestrou stravu navíc podpoříš pohybem, pak můžeš Vánoce prožít s lehkostí a bez špatného svědomí z občasného mlsání. Spoj příjemné s užitečným a nahraď 1–2 jídla denně Manou, která je zdravá i chutná, a navíc díky ní podpoříš správné trávení. Chceš vědět víc? Pak určitě pokračuj ve čtení.

Zaměř se na prebiotika. Co to je?

Když je řeč o správném trávení a optimální výživě, nabízí se téma tzv. probiotik a prebiotik. Pokud tě třeba někdy na dovolené zastihly žaludeční problémy, případně máš – nedejbože – zkušenost s dlouhodobějším užíváním antibiotik, probiotika jsou ti jistě dobře známá. Jedná se o živé, zdraví prospěšné bakterie, které jsou velmi podobné „hodným“ mikroorganismům ve tvých střevech (tzv. střevnímu mikrobiomu). Optimalizují trávení, mají pozitivní vliv na imunitu, zneškodňují patogenní bakterie a jsou užitečné i při srážení krve.

Ale co prebiotika, jsou ti také známá? Jedná se – jednoduše řečeno – o stravu pro zmíněné probiotické střevní bakterie zajišťující harmonické fungování tvého zažívání. Tím však jejich funkce nekončí. Prebiotika kromě podpory růstu a aktivity zdraví prospěšných bakterií také tlumí činnost potenciálně nebezpečných bakterií, respektive zabraňují množení patogenních mikroorganismů a vstřebávání toxinů, zlepšují obranyschopnost organismu, regulují střevní pH a podporují tak vstřebatelnost například vápníku a hořčíku a mají kladný vliv na metabolismus tuků a sacharidů.

Důležitost prebiotik nabírá na vážnosti, když si uvědomíš, že optimální trávení zásadně ovlivňuje funkce tvého mozku a celkovou pohodu organismu. Hovoříme zde o tzv. ose střeva-mozek. Více se můžeš dočíst zde.

Ale zpátky k prebiotikům a jejich významu pro optimální trávení. Pokud si nyní kladeš otázku, jak svému tělu zajistit jejich dostatečný příjem, musíme se ještě zastavit u vlákniny. Čti dál a vše ti vysvětlíme.

Souvislost spokojeného mikrobiomu, prebiotik a vlákniny

To, co běžně nazýváme vlákninou, jsou vlastně sacharidy (polysacharidy a oligosacharidy) rostlinného původu. Vedle bílkovin, tuků a sacharidů je vláknina další důležitou makroživinou a významnou složkou lidské potravy. Dělíme ji na rozpustnou a nerozpustnou.

 Právě rozpustná vláknina plní v organismu – kromě jiného – prebiotickou funkci, a proto se často nazývá jako tzv. prebiotická vláknina. Nejlepším přirozeným zdrojem prebiotické vlákniny je polysacharid inulin, který se nachází například v kořenu čekanky, v hlízách topinamburu a jakonu, v chřestu, česneku, cibuli či v pórku, ale také v Maně! Prebiotickou vlákninu najdeš ve formě betaglukanů taky v obilovinách jako ječmen či oves. Betaglukany pomáhají udržovat normální hladinu cholesterolu v krvi a podporují imunitní systém. Zdrojem rozpustné vlákniny jsou i luštěniny (například fazole, čočka či v hrach), ořechy i mořské a sladkovodní řasy. 

Nejlepším přirozeným zdrojem prebiotické vlákniny je polysacharid inulin, který se nachází například v kořenu čekanky.

Mezi hlavní role rozpustné, tedy i prebiotické vlákniny, patří:

  • Podpora růstu a funkce prospěšných střevních bakterií.
  • Pocit nasycení, jelikož zvyšuje objem tráveniny v žaludku a zpomaluje jeho vyprazdňování, což vede k déle trvajícímu pocitu nasycení. Vláknina tím zároveň podporuje efektivní vstřebávání živin.
  • Urychlení průchodu tráveniny tlustým střevem, což vede ke snížení rizika zácpy – podporuje tzv. střevní motilitu.
  • Snížení celkového glykemického indexu přijaté potravy, čímž pomáhá regulovat hladinu glukózy v krvi. 
  • Vláknina aktivně zpomaluje vstřebávání sacharidů, ale také tuků z potravy. Tímto přispívá ke kompenzaci cukrovky a snižuje hladinu cholesterolu, díky čemuž je také prospěšná v prevenci srdečně-cévních onemocnění.
  •  
    Nezapomeneme se však zmínit ani o vláknině nerozpustné, jejíž hlavní rolí v lidském organismu je, že funguje jako tzv. střevní kartáč, tedy čistí naše střeva mechanicky. Zároveň podporuje peristaltiku střev a optimální vylučování. Nerozpustnou vlákninu najdeš především v otrubách, luštěninách či v semenech, ale i v zelenině a ovoci.

    A co když se vlákniny nedostává?

    Nedostatek vlákniny ve stravě je dnes obecným problémem. Pro zajištění normální funkce střev je podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) doporučený denní příjem vlákniny (RDI) 25 – 30 g/den. Tuzemské výzkumy přitom uvádí, že Češi přijímají denně jen okolo 12 g vlákniny. Příjem vlákniny je obecně nižší právě v zimním období, kdy si dopřáváme těžší jídla a zároveň jíme méně ovoce a zeleniny.

    Současně bylo prokázáno, že nedostatečný příjem vlákniny ve stravě (jelikož častěji konzumujeme pečivo z bílé mouky místo z celozrnné a potraviny živočišného původu místo dostatečného množství zeleniny, ovoce a luštěnin) je úzce propojen s rozvojem řady civilizačních chorob. Kromě jiného souvisí se vznikem kardiovaskulárních onemocnění, kolorektálního karcinomu (tedy zhoubného nádorového onemocnění tlustého střeva a konečníku), se zvýšeným rizikem cévní mozkové příhody či cukrovky II. typu.

    Mana ti kryje záda nejen o Vánocích, ale po celý rok!

    Chceš si zajistit dostatečný příjem vlákniny i všech ostatních potřebných živin a přitom neztrácet čas studiem nutričních tabulek a složení různých potravin? V pohodě – sáhni po Maně! Nejnovější receptura Mark 6 ti už v 1 porci ManaPowderu dodá 4 g rozpustné a 3 g nerozpustné vlákniny. V případě 1 ManaDrinku pak 3,3 g rozpustné a 1,1 g nerozpustné vlákniny. To je dohromady více než 2 krajíce celozrnného chleba! Pokud si chceš ovšem mezi svátky odlehčit jídelníček po celý den, pak ti denní dávka ManaPowderu dodá – při standardním dávkování – dohromady až 35 g vlákniny a denní dávka ManaDrinků 26,4 g vlákniny. S přehledem tak pokryješ svůj doporučený denní příjem.

    Mana obsahuje celkem 8 zdrojů vlákniny v rozpustné i nerozpustné formě:

  • Prebiotická vláknina inulin z kořene čekanky: jako prebiotikum podporuje růst přátelských střevních bakterií, což má ve výsledku vliv na silnější imunitu, a snižuje potíže s trávením.
  • Ovesná vláknina s betaglukany: optimalizuje vstřebávání cholesterolu a tím přispívá k udržení jeho normální hladiny v krvi. Zároveň posiluje naši imunitu.
  • Mrkvová vláknina: má vysoký podíl nerozpustné vlákniny a tím pomáhá trávení živin a dodává pocit sytosti.
  • Vláknina z konopí: podporuje střevní peristaltiku, a napomáhá tak vyprazdňování.
  • Vláknina z hrachu: hrách obsahuje kromě vlákniny také bílkoviny, vitamíny skupiny B a minerální látky – například draslík.
  • Vláknina ze sladkovodní řasy (chlorelly): je zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny, bílkovin a dalších fytonutrientů, jako jsou zejména flavonoidy s antioxidačním účinkem.
  • Vláknina ze sóji: v minoritním zastoupení.
  • ManaPowder obsahuje navíc arabskou gumu (rozpustný typ prebiotické vlákniny), zatímco ManaDrink je doplněn celulózou (což je nerozpustná vláknina s funkcí zahušťovadla pro dosažení krémové a jemné konzistence).
  • Vlákninou však výhody Many zdaleka nekončí!

    Mana je nutričně plnohodnotná potravina s vyváženým poměrem všech potřebných živin: bílkovin s kompletním aminokyselinovým spektrem, sacharidů s nízkým glykemickým indexem (29), tuků s přesně vyváženým množstvím omega-3 a omega-6 mastných kyselin a s celým spektrem 38 vitamínů a minerálních látek. Dohromady tak Mana tvému organismu dodá všech 42 esenciálních nutrientů pro zdraví těla i mysli.

    Stačí použít ManaPowder místo mouky, přidat kokos a pár dalších ingrediencí a máš naprosto dokonalé kokosové kuličky!

    Mana ti navíc dává nekonečné možnosti kombinování s oblíbeným ovocem, zeleninou či kořením. Skvělou volbou je například dát si ke snídani smoothie připravené z ManaPowderu s banánem a skořicí, čímž nakopneš svůj mikrobiom a zároveň si skvěle pochutnáš. Inspirovat se můžeš v našich receptech nejen na výtečné smoothie, ale vzhledem k blížícím se svátkům si můžeš s Manou připravit i chutné vánoční cukroví – přátelské pro tvé zažívání.

    Mana je tedy inteligentním východiskem, pokud chceš odlehčit zažívání a zůstat o Vánocích v pohodě a nad věcí.

    Zdroje:

    [1] P. Kohout, E. Chocenská (2007) Průzkum příjmu vlákniny v České republice.
    Online: https://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2015/09/vyziva-5-2007.pdf

    [2] P. Kohout (2008) Může strava bohatá na vlákninu předcházet rakovině a infarktu?
    Online: https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2008/12/04.pdf

    [3] Carbohydrates in human nutrition. Report of a Joint FAO/ WHO Expert Consultation. FAO Food and Nutrition Paper No. 66 Food and Agriculture Organization of the United Nations: Rome 1998.
    Online: http://www.fao.org/docrep/w8079e/w8079e00.html

    [4] G. H. Douglas, et al. (2018) Dietary fiber for glycaemia control: Towards a mechanistic understanding. Bioactive Carbohydrates and Dietary fiber.
    Online: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212619817300128

    [5] Scientific Opinion on Dietary Reference Values for carbohydrates and dietary fiber1 EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA), EFSA 2010.
    Online: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2010.1462/epdf

    [6] D. Aune et al. (2011) Dietary fiber, whole grains, and risk of colorectal cancer: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies.
    Online: https://www.bmj.com/content/343/bmj.d6617

    [7] J. Gojda: Klinická studie: Stanovení glykemického a inzulinemického indexu výživy MANA drink.
    Online: https://bit.ly/3FjSzfp

    [8] Beta-glukany, Bezpečnost potravin, Ministerstvo zemědělství: 
    Online: https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76537.aspx

    [9] Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Report of a Joint WHO/FAO Expert Consultation. WHO Technical Report Series No. 916 World Health Organization: Geneva 2003.
    Online: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/42665/1/WHO_TRS_916.pdf

    [10] R. R. Watson and V. R. Preedy (2010) Bioactive Foods in Promoting Health: Probiotics and Prebiotics.
    Online:
    https://www.sciencedirect.com/book/9780123749383/bioactive-foods-in-promoting-health

    [11] S. L. Dwivedi et al. (2016) Reference Module in Food Science: Microbiome, Prebiotics, and Human Health.
    Online: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780081005965031541

    [12] M. Y. M. Imran et al. (2021) Chapter 26 - New Formulations and Products in Prebiotic Food: Advances in Probiotics.
    Online: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128229095000265 

    The Latest posts

    Užij si atraktivní kombinace Many za výhodnou cenu

    Užij si atraktivní kombinace Many za výhodnou cenu

    Láska napříč vesmírem: Čerstvá chuť jahod a sametové Many jako dokonalý pár

    Láska napříč vesmírem: Čerstvá chuť jahod a sametové Many jako dokonalý pár

    „Go Bananas!“ s šíleně dobrou banánovou novinkou Many

    „Go Bananas!“ s šíleně dobrou banánovou novinkou Many