Přetvořme společně přetrvávající omezení v něco pozitivního

Přetvořme společně přetrvávající omezení v něco pozitivního

Prakticky ze dne na den jsme se ocitli ve světě s naprosto jinými pravidly, než na která jsme byli po tak dlouhou dobu zvyklí. Současná koronavirová situace nám toho na jednu stranu vzala opravdu hodně. Na tu druhou nám však poskytla možnost zrekapitulovat, co je pro každého z nás opravdu důležité a co bychom chtěli případně změnit. Možná začít s lepší každodenní rutinou, něco nového se naučit nebo zlepšit vztahy s rodinou? Zkusme přetrvávající omezení pojmout jako výzvu a společně celou situaci přetvořit v něco dobrého – v příležitost, jak se posunout o kus dál. 

Abychom tě motivovali, sepsali jsme níže několik tipů, kterými se můžeš inspirovat. 

Tip číslo 1: Zharmonizuj svůj cirkadiánní rytmus 

Cirkadiánní rytmus (CR) je přirozený 24hodinový rytmus našeho těla, který řídí spoustu fyziologických pochodů – cyklus spánku a bdění, hormonální a nervovou aktivitu, míru energie přes den, pocit hladu nebo změny tělesné teploty. V současné době je známo, že téměř všechny buňky lidského těla obsahují tzv. molekulární hodiny, díky nimž mají jednotlivé orgány své rytmy, které tělo opakuje každý den ve stejný čas.

Abychom byli schopni udržet si optimální zdraví, je potřeba, aby byl tento systém synchronizovaný. Hlavním udavatelem tohoto rytmu je u savců mozková část hypothalamus, která je tvořena přibližně 20 000 nervovými buňkami. Informace důležité pro nastavení našeho biorytmu získává hypothalamus z oční sítnice – reaguje tedy z velké části na střídání světla a tmy.

Přijaté signály mozek vyhodnocuje na základě našich genů a prostředí, ve kterém žijeme a podle toho následně aktivuje specifické hormony, mění naši tělesnou teplotu a reguluje náš metabolismus tak, aby nás buďto udržel ve střehu, nebo přivedl ke spánku. Rozhozený biorytmus má pak vliv na naši únavu, míru stresu, (ne)schopnost se koncentrovat nebo i na rozvoj depresí. Z dlouhodobého hlediska má špatný CR dopad na náš metabolismus, kůži, vnitřní orgány a imunitní i kardiovaskulární systém. 

Mana mise: Aby tvůj mozek nebyl večer zmatený, zkus se alespoň dvě hodiny před spaním nevystavovat modrému světlu (můžeš ho blokovat pomocí speciálních brýlí nebo si na telefonu nastavit filtr), ráno si naopak dopřej dostatek přirozeného světla – tvůj mozek i tělo se tím nahodí do aktivního módu. Snaž se probouzet i chodit spát v podobnou dobu a také se pokus vyhnout jezení pozdě večer. Pozdní jídlo totiž vyšle signál tvým cirkadiánním hodinám o tom, že je čas být vzhůru a ty budeš mít problém usnout.

Neméně důležité je však věnovat pozornost i složení jídla, ze kterého čerpáš energii. Kvalitní suroviny, technologie zpracování i kvantita hrají obrovskou roli při regeneraci našich tkání i činnosti orgánů. Pokud hledáš nutričně kompletní potravinu s vyváženým spektrem makroživin, plnou vitamínů i minerálů, kterou připravíš během několika vteřin, sáhni po Maně. Tvé tělo získá vše, co potřebuje pro správnou funkci a ty navíc ušetříš spoustu času.

 Tip číslo 2: Nauč se lépe zvládat stres 

Lidský mozek je komplexní nástroj, který ovlivňuje každý aspekt našeho života – řeč, paměť, pohybové reakce nebo třeba schopnost propojovat souvislosti... Abychom si všechny funkce lidského těla udrželi dlouhodobě v co nejlepší kondici, měli bychom se o náš mozek náležitě starat. Jedním z efektivních způsobů je například mindfulness meditace. Podle studie harvardské univerzity má totiž měřitelný vliv na reakci amygdaly, což je část mozku, která se nachází ve spánkovém laloku.

Pokud na nás působí stresové podněty, amygdala situaci vyhodnotí a v případě potřeby následně aktivuje sympatikus (jeden z autonomních nervových systémů), který připraví naše tělo na nebezpečí tím, že začne produkovat stresové hormony. Díky meditaci můžeme tyto reakce změnit a dokázat, aby byla naše amygdala méně aktivní, a my tak mohli lépe zvládat stresové situace. Výsledky jiné studie z roku 2018 navíc naznačují, že u lidí, kteří meditují nejméně osm týdnů, může docházet i ke snížení krevního tlaku, zánětu v těle nebo úpravě výše zmíněného cirkadiánního rytmu. 

Mana mise: Najdi si klidné místo a pohodlně se posaď tak, aby byla tvá páteř v rovné poloze. Uvolni ramena, hlavu a ruce jemně polož na vrchní stranu stehen. Zavři oči a soustřeď se na svůj dech. Pro větší uvolnění zkus postupně zvolit delší výdech než nádech. Vnímej sebe v přítomnosti a myšlenky nech volně plynout. Může ti pomoci i poslech binaurální hudby – frekvence mezi 1 až 30 Hz totiž dokáží náš mozek naladit na stejné vlny, jaké běžně zažíváme během meditační praxe. 

Tip číslo 3: Vystav se chladu 

Existují výzkumy, které poukazují na to, že krátké a pravidelné vystavování těla chladu (ledové koupele, studená sprcha, saunování, atd.) může posílit imunitní funkce, snížit zánět, bolest a zvýšit průtok krve. V jedné holandské studii například vědci testovali, zda je možné ovlivňovat imunitní odpověď lidského těla s pomocí meditace, hlubokého dýchání a chladové terapie – výsledky byly pozitivní. Když byli účastníci studie vystaveni bakteriální infekci, skupina, která tyto techniky používala, prokazovala méně příznaků, protože jejich těla v reakci na infekci produkovala více protizánětlivých chemických reakcí a méně prozánětlivých cytokinů. Důležitou roli ve výsledku studie mělo i zaměření na dechové techniky.

Jiné studie navíc prokázaly, že pokud své tělo přizpůsobujeme chladu, aktivujeme tím také produkci hnědé tukové tkáně, jejíž nespornou výhodou je schopnost přeměnit bílý tuk za pomoci termogeneze v energii a tak jej spálit. Množství hnědého tuku v těle je proto spojováno s možnou léčbou obezity a některých metabolických syndromů. 

Mana mise: Pokud je pro tebe otužování nové, můžeš si pro začátek v bytě ztlumit topení, vyrazit ven nalehko, případně si dát po ránu studenou sprchu. S ničím nespěchej a vždy poslouchej své tělo – můžeš buďto postupně snižovat teplotu vody ve sprše, nebo si ze začátku chladit pouze končetiny. Snaž se u toho nezadržovat dech nebo násilně zatínat svaly, ale naopak pomalu dýchej a pokus se uvolnit. I malé změny se počítají. Ať už proto půjdeš obdivovat krásy jarní přírody nebo se rozhodneš jít otužovat do řeky, vezmi Manu s sebou! Nabije tě energií, až to budeš nejvíc potřebovat. 

Změny jsou součástí našeho života, ať chceme nebo ne. Nečekej proto až se situace kolem tebe zlepší a buď ty tou změnou, kterou chceš vidět ve světě – radostnější, zdravější, ohleduplnější vůči druhým a s vědomostmi, které tě posunou kupředu. Až se časem situace znovu uklidní, vrátíš se do života jako lepší člověk. A můžeš to pojmout i formou hry. V rámci online aplikace Brandbassador probudíš svou kreativní stránku, pobavíš se a ještě získáš speciální odměny, které můžeš použít pro budoucí objednávky Many, a tím přispět k tomu, aby byla naše planeta lepším místem pro život. Stačí stáhnou aplikaci a začít plnit zábavné mise. Jdeš do toho s námi?

Zdroje:

[1] healthline.com. (2020) What to Know About Cold Water Therapy. https://www.healthline.com/health/cold-water-therapy

[2] healthline.com. (2020) 17 Proven Tips to Sleep Better at Night.
https://www.healthline.com/nutrition/17-tips-to-sleep-better#1.-Increase-bright-light-exposure-during-the-day

[3] Daria Timonina. (2020) Time to improve your health: focusing on circadian rhythms.
https://www.buckinstitute.org/blog/time-to-improve-your-health-focusing-on-circadian-rhythms/

[4] Alvin Powell, The Harvard Gazette. (2018) Researchers study how it seems to change the brain in depressed patients.
https://news.harvard.edu/gazette/story/2018/04/harvard-researchers-study-how-mindfulness-may-change-the-brain-in-depressed-patients/

[5] M. K. Bhasin, J. W. Denninger, J. C. Huffman, M. G Joseph, H. Niles, E. Chad-Friedman, R. Goldman, B. Buczynski-Kelley, B. A. Mahoney, G. L. Fricchione, J. A. Dusek, H. Benson, R. M. Zusman, T. A Libermann. (2018) Specific Transcriptome Changes Associated with Blood Pressure Reduction in Hypertensive Patients After Relaxation Response Training.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29616846/

[6] MedicalNewsToday. (2019) What are binaural beats, and how do they work?
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320019#how-do-binaural-beats-work

[7] healthline.com. (2017) Do Binaural Beats Have Health Benefits?
https://www.healthline.com/health/binaural-beats#potential-benefits

[8] Melinda Wenner Moyer. (2014) Supercharging Brown Fat to Battle Obesity.
https://www.scientificamerican.com/article/supercharging-brown-fat-to-battle-obesity/

The Latest posts

Užij si atraktivní kombinace Many za výhodnou cenu

Užij si atraktivní kombinace Many za výhodnou cenu

Láska napříč vesmírem: Čerstvá chuť jahod a sametové Many jako dokonalý pár

Láska napříč vesmírem: Čerstvá chuť jahod a sametové Many jako dokonalý pár

„Go Bananas!“ s šíleně dobrou banánovou novinkou Many

„Go Bananas!“ s šíleně dobrou banánovou novinkou Many