blogy

6. září 2022

Učení, úkoly, kroužky a velké sny… S Manou mají děti dost energie dosáhnout třeba až ke hvězdám! A to klidně už od 3 let!

Váháš, zda zařadit Manu do jídelníčku dítěte? Rozhodně nemusíš… U dětí je důležité vytvořit správné stravovací návyky, které je ovlivní po zbytek života a dbát na pestrou a pravidelnou stravu. S Manou dítěti dodáš všechny nutrienty, které potřebuje, aby bylo schopné se lépe soustředit a mělo tolik energie, že dosáhne třeba až ke hvězdám! Proč je Mana vhodná už pro děti od 3 let? A v jakém množství si mohou Manu každý den dopřávat?

Informací o tom, jak správně nastavit výživu dítěte, je tolik, že se v tom člověk často ztrácí. Co nebo kolik toho mají děti vlastně sníst? Je důležité, abyste svoje děti a dospívající ratolesti vedli k rozmanitému stravování a pravidelnosti v jídle – alespoň pětkrát denně. Ale každé dítě má jiné genetické predispozice, jiný denní režim, míru fyzické aktivity i jiné stravovací návyky.

Zvlášť děti školního věku mají mnohem důležitější starosti, než si hlídat, jak pravidelně jí. Pak dochází k přeskočení snídaní, ale i obědů. Nepravidelné stravování může nicméně vést ke zhoršení koncentrace, nedostatku energie a únavě ve škole či při učení, případně k večernímu přejídání a potenciálně k narušení metabolismu. Nemůžeme být překvapení, když pak dítě přibírá na váze. A to pak může mít za následek obezitu, dlouhodobě i vznik inzulinové nedostatečnosti a cukrovky II. typu.

Manu můžete dítěti zařadit do jídelníčku již od 3 let

Ať už jde o jídelníček dospělého nebo dítěte, základem je vyvážený poměr makroživin (bílkoviny, tuky, sacharidy) a mikroživin (vitamíny a minerály). Na to, aby mohl dětský organismus normálně fungovat a plnit všechny životní funkce, potřebuje energii, kterou dodávají především sacharidy, respektive cukry a zčásti i kvalitní tuky a bílkoviny. Co se týče vitamínů a minerálů, u dětí je dobře známý význam vápníku a vitamínu D pro optimální růst kostí. V pubertě jsou pro správný energetický metabolismu nezbytné vitamíny skupiny B. Význam mají – samozřejmě – také vitamíny A, C, E, K1, K2 a další nutrienty včetně fytonutrientů.

Díky důkladnému testování a kvalitním surovinám i používané technologii zpracování jsme dokázali vyvinout produkt, který je nutričně natolik komplexní, že jej mohou bezpečně konzumovat již děti od 3 let. A navíc z něj mohou taky profitovat. Mana jim dodá absolutně vše, co potřebují a to bez nevhodného či přímo škodlivého balastu. Avšak abychom si udělali objektivní obrázek, níže se podrobněji podíváme na složení Many a taky na to, jakou roli hraje ve výživě dětí.

Bílkoviny jsou nezbytné pro obnovu tkání organismu

Možná se to nezdá, ale pro optimální vývoj dítěte jsou důležité i bílkoviny. Jsou nezbytné především pro tvorbu a obnovu tkání organismu. Dále zajišťují transport látek, jsou potřebné pro syntézu sloučenin se specifickou funkcí a využívají se i jako zdroj energie.

Nedostatek bílkovin může u dítěte vést k potížím s růstem a vývojem. Navíc má při nedostatku bílkovin dětský organismus nižší obranyschopnost a taky se pomaleji regeneruje po sportovním výkonu. Množství bílkovin, které děti denně potřebují, se liší nejen podle věku, ale i podle pohlaví či pohybových aktivit. V průměru však děti potřebují přibližně 1 – 1,5 g bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti. 

Náš ManaPowder dodá v jedné porci 21 g komplexního proteinu a ManaDrink 17 g. Znamená to, že již 2 – 3 ManaDrinky mohou pokrýt denní potřebu prakticky každého dítěte, bez ohledu na to, zda máte doma kluka nebo holku, a jak moc akční nebo leniví jsou. Jako zdroj proteinu v Maně používáme izolovanou sojovou a hrachovou bílkovinu, ovesný, dýňový a rýžový protein a také bílkoviny ze sladkovodní řasy. Ačkoli se jedná o čistě rostlinnou směs, protein v Maně je komplexní a obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin. O tom, zda může rostlinný protein plnohodnotně nahradit živočišné bílkoviny, píšeme zde.

Novinka

Liquid error (sections/pf-64f3b8ba line 150): Could not find asset snippets/klavio-product.liquid

Díky důkladnému testování a kvalitním surovinám i používané technologii zpracování jsme dokázali vyvinout produkt, který je nutričně natolik komplexní, že jej mohou bezpečně konzumovat již děti od 3 let. 

Koupit

Sacharidy – nesmírně důležitý kousek skládačky

Energii bere dětský organismus z velké části právě ze sacharidů. Sacharidy by měly v dětské stravě tvořit 45 – 60 % denního energetického příjmu – to je dávka, kterou jejich rostoucí organismus nezbytně potřebuje ke svému vývoji. Příjem sacharidů – hlavně těch jednoduchých – ale může dětem stejně tak i uškodit a vést k obezitě či diabetu.

V tomto ohledu je důležitým ukazatelem v jídelníčku dětí tzv. glykemický index (GI) potravin. GI nám říká, jak se sacharidy obsažené v jídle chovají v lidském organismu, jak rychle se rozpadají na glukózu a dodávají energii. Čím více jednoduchých cukrů a potravin bohatých na škrob, tím vyšší glykemický index a taky vyšší výkyvy glukózy v krvi. Čím složitější cukry, tím je glykemický index nižší a organismus dostává energii postupně.

Mana má nízký glykemický index, GI = 29. Potraviny s takovými vlastnostmi pomáhají regulovat nejen hladinu cukru v krvi, ale i krevní cholesterol (včetně tzv. špatného LDL cholesterolu), snižuje riziko rozvoje obezity, diabetu II. typu a zlepšuje koncentraci. Pro ilustraci, glukóza či bílý toastový chleba mají GI = 100, na rozdíl od Many tedy pro tělo představují velkou zátěž. 

Proč jsou tuky a nenasycené mastné kyseliny důležité?

Krom vyváženého množství výše zmíněných makronutrientů je ovšem velkou kapitolou i obsah zdraví prospěšných tuků. Pomáhají totiž regulovat cholesterol v krvi a dodávají tělu energii i stavební látky dětské nervové soustavě. Zároveň tvoří tuky i buněčné membrány, které fungují jako nosiče některých vitamínů (A, D, E, K) a antioxidantů.

Mana obsahuje unikátní směs 6 rostlinných olejů, které jsou zdrojem cenných fytonutrientů i vitamínů rozpustných v tucích, jako jsou fytosteroly, karotenoidy (1 porce Mana Apricot obsahuje 2,7 mg beta-karotenu) nebo vitamín E. Olej z mořských řas je zase bohatý na omega-3 mastné kyseliny, které sehrávají klíčovou roli v růstu a vývoji dětí. Podporují správné fungování srdce i mozku, zdravý spánek a imunitu. Studie publikovaná v roce 2015 ve vědeckém časopise Neuropsychopharmacology navíc prokázala, že užívání 1 300 mg omega-3 denně zlepšilo pozornost u pacientů s ADHD i bez ní. 

Americká studie z roku 2019 dokonce u dětí poukázala na spojitost příjmu omega-3 se snížením příznaků astmatu způsobených znečištěným prostředím. Jedna porce ManaPowderu obsahuje až 1 300 mg a ManaDrink 1 100 mg omega-3 mastných kyselin.

Vláknina – zbraň v boji proti dětské obezitě

Vláknina je pro naše zažívání velice důležitá. Známe rozpustnou a nerozpustnou vlákninu. Rozpustná vláknina v zažívacím traktu absorbuje vodu a tvoří slizovou vrstvu, která zpomaluje vstřebávání tuků a cholesterolu. Díky tomu, že v žaludku nabobtná a nasává vodu, vyvolává delší pocit sytosti. Navíc funguje i jako střevní prebiotikum, tudíž jako potrava pro tělu prospěšné střevní bakterie.

Nerozpustná vláknina čistí střeva mechanicky a urychluje průchod zažívacím traktem. Snižuje však i vstřebávání cukrů, čímž snižuje celkový glykemický index potraviny. To vše má příznivý vliv na prevenci dětské nadváhy, což podporují i výsledky dvou amerických studií z roku 2017. Tyto studie naznačují, že prebiotika pomáhají snižovat tělesnou hmotnost a subjektivní míru chuti k jídlu. 

Náchylnost dětí k obezitě je obrovské téma samo o sobě. Podle českého Ministerstva zdravotnictví trpí nadváhou nebo obezitou více než pětina dětí ve věku 11 až 15 let. Meziroční srovnání navíc ukazuje, že počet dětí s nadměrnou hmotností stále roste, což představuje závažný problém.

Podle výzkumu publikovaném roku 2010 v The New England Journal Of Medicine může dětská obezita v dospělosti značně zvýšit šance na srdeční choroby, mozkovou mrtvici, onemocnění jater a rakovinu. Nejefektivnějším řešením je neučit děti již od batolecího věku na výraznou sladkou a slanou chuť ve formě cukrovinek a nevhodných svačin. 

Neznamená to, že jim musíme hned nekompromisně zakázat jíst tyto potraviny. Můžeme se ale s dětmi domluvit na zdravém kompromisu, kterým může být třeba čokoládový ManaDrink Choco. Má dlouhou trvanlivost a nevyžaduje žádné chlazení – stačí přihodit do aktovky nebo školního batohu, otevřít a vypít.

Novinka

Liquid error (sections/pf-64f3b8ba line 171): Could not find asset snippets/klavio-product.liquid

Božsky čokoládová a zároveň zdravá svačinka plná bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů. Ideální řešení pro děti do školy.

Koupit

Nároky na vitamíny a minerály se u dětí v průběhu let liší

Například vápník, který se podílí na výstavbě kostí, má v období dospívání velmi významnou funkci. Když holkám a klukům rostou kosti, zvyšuje se u nich potřeba denního příjmu vápníku až na 1 200 mg. Tento minerál se váže na vitamín D.

Adolescentní dívky by zase měly zvýšit příjem železa a kyseliny listové. V pubertě bychom u obou pohlaví navíc měli zajistit vyšší přívod vitamínů skupiny B, které jsou pro správný energetický metabolismus nezbytné. Děti často trpí také nedostatkem vitamínů C a A.

Vitamíny jsou esenciální mikroživiny, co znamená, že si je organismus nedokáže sám vytvořit, a tak je musíme přijímat z vnějších zdrojů – ze stravy, doplňků výživy a v případě vitamínu D i ze slunce. Mana obsahuje kompletní spektrum všech 14 esenciálních vitamínů včetně vitamínu B12, který ve stravě bez živočišných složek často chybí. 

Stejně jako vitamíny jsou životně důležité i minerály. Podílejí se na výstavbě tkání a jsou důležité pro svalové činnosti i správné fungování mozku. Nejnovější receptura Mark 7 obsahuje všech 17 esenciálních minerálů včetně nových, chelátových forem hořčíku, draslíku a zinku, které jsou lépe vstřebatelné.

Jaké množství Many můžeš dítěti tedy dopřát?

Přestože je Mana plnohodnotná a nutričně vyvážená potravina, neměla by být u dětí plnou náhradou rozmanité stravy. Může však sloužit jako plnohodnotná snídaně či svačina místo jídla z bufetu nebo sladkostí s přidaným cukrem.

Chápeme, že i když si podrobně prozkoumáš složení na štítku produktů, může být stále složité odhadnout, jak Manu dětem dávkovat, aby jejich jídelníček obsahoval všechny potřebné živiny. Vše se odráží od celkového přijímaného množství kalorií, které by mělo být dostatečné pro podporu růstu a vývoje a pro dosažení nebo udržení požadované tělesné hmotnosti. Energetický příjem dětí se průměrně pohybuje od 1 100 kcal u mladších dětí až do 2 800 kcal u starších adolescentů.

Přesné hodnoty a dávkování Many – s ohledem na věk, pohlaví i fyzickou aktivitu dítěte – jsme proto přehledně sepsali zde. V dokumentu najdeš informace nejen o tom, jak dětskou porci Many odměřit, ale i doporučený denní příjem bílkovin, vlákniny a také nezbytných vitamínů a minerálů.

S Manou máš jistotu, že dáváš dětem nejlepší výživu, která je aktuálně na naší planetě dostupná a navíc znáš přesný poměr všech živin a celkový objem kalorií, které dítě či mladistvý získá. 

Liquid error (sections/pf-64f3b8ba line 171): product form must be given a product
Liquid error (sections/pf-64f3b8ba line 192): product form must be given a product
Liquid error (sections/pf-64f3b8ba line 213): product form must be given a product
Liquid error (sections/pf-64f3b8ba line 234): product form must be given a product

Zdroje:

[1] A. C. Nicolucci, M. P. Hume, I. Martínez, S. Mayengbam, J. Walter, R. A. Reimer (2017) Prebiotics Reduce Body Fat and Alter Intestinal Microbiota in Children Who Are Overweight or With Obesity.
https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(17)35698-6/fulltext?referrer=https%3A%2F%2Fpubmed.ncbi.nlm.nih.gov%2F

[2] M. P. Hume, A. C. Nicolucci, R. A. Reimer (2017) Prebiotic supplementation improves appetite control in children with overweight and obesity: a randomized controlled trial.
https://academic.oup.com/ajcn/article/105/4/790/4633966

[3] Healthline.com. Should Kids Take Omega-3 Supplements?
https://www.healthline.com/nutrition/omega-3-for-kids#benefits-for-kids

[4] D. J. Bos, Bob Oranje, E. S. Veerhoek, R. M. Van Diepen, J. MH Weusten, H. Demmelmair, B. Koletzko, M. GM de Sain-van der Velden, A. Eilander, M. Hoeksma, S. Durston (2015) Reduced Symptoms of Inattention after Dietary Omega-3 Fatty Acid Supplementation in Boys with and without Attention Deficit/Hyperactivity Disorder.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4538345/

[5] P. W. Franks, R. L. Hanson, W. C. Knowler, M. L. Sievers, P. H. Bennett, H. C. Looker (2010) Childhood Obesity, Other Cardiovascular Risk Factors, and Premature Death.
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa0904130

[6] Ministerstvo zdravotnictví České republiky (2019) České děti přibírají. Pětina z nich má problém s hmotností.
https://www.mzcr.cz/tiskove-centrum-mz/ceske-deti-pribiraji-petina-z-nich-ma-problem-s-hmotnosti/

[7] Centers for Disease Control and Prevention. Childhood Nutrition Facts.
https://www.cdc.gov/healthyschools/nutrition/facts.htm

[8] National Center for Complementary and Integrative Health (2018) Use of Natural Products by Children: What the Science Says.
https://www.nccih.nih.gov/health/providers/digest/use-of-natural-products-by-children-science

[9] Dana Boctor; Canadian Paediatric Society (2020) The role of dietary fibre and prebiotics in the paediatric diet.
https://www.cps.ca/en/documents/position/the-role-of-dietary-fibre-and-prebiotics-in-the-paediatric-diet#ref24

[10] E. P. Brigham, Han Woo, M. McCormack, J. Rice, K. Koehler, T. Vulcain, Tianshi Wu, A. Koch, S. Sharma, F. Kolahdooz, S. Bose, C. Hanson, K. Romero, G. Diette, N. N. Hansel (2019) Omega-3 and Omega-6 Intake Modifies Asthma Severity and Response to Indoor Air Pollution in Children.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6580674/

[11] Z. Vymětalová (2012) Správná výživa a onemocnění způsobené špatným stravováním.
http://digilib.k.utb.cz/bitstream/handle/10563/22814/vym%20talov%E1_2012_bp.pdf?sequence=1

[12] Monika Rokosová (2010) Fiber in food products and nutrition of different groups consumers. https://theses.cz/id/g56si0/ROKOSOVA-BP.pdf